Кркобабић: Не прегласавајте ме!

jovan krkobabic
Јован Кркобабић: Не прегласавајте ме!

Потпредседник Владе Србије, др Јован Кркобабић, поручује партнерима да не дирају Устав и изборне законе: Устав није за кречење, можемо и са Томом.

Промене устава и изборног система преко ноћи неће подржати Јован Кркобабић, потпредседник Владе и лидер ПУПС-а. Он поручује савезницима да ће сами ”сносити последице” ако наставе да га прегласавају.

Да ли сте тврдо против промене највишег државног акта?

– Устав једне земље је њен највиши правни акт који врло прецизно дефинише систем и односе у земљи. Устав из 2006. свакако нема тај капацитет. Зато се треба припремати за његову измену.

СНС је већ поднео потписе за измену Устава?

– Промене Устава нису пролећно кречење стана. То је изузетно озбиљан и сложен посао који захтева дубока промишљања и ангажовање најкомпетентнијих стручњака и институција. Тај посао се не може радити на брзину, без претходно прецизно утврђених принципа на којима уставна решења морају да буду заснована.

Може ли, по вашем мишљењу, да се мења изборни систем у години пре избора?

– Сва озбиљна питања која утичу на промену односа у држави дефинишу се на почетку мандата једне владе, а не на крају, као предизборни маркетинг.

Ваш савезник Дачић тврди да промена изборних правила води ка двопартизму?

– Амбиције појединих странака да уподобе правна решења својим интересима пред изборе, апсолутно нису прихватљива.

Демократе и социјалисти су изгласали амандман на пензијски закон, против ваше воље. Хоћете ли им то убудуће толерисати?

– Када ПУПС преузме одговорност за одређени посао или задатак, онда то заиста озбиљно ради. Уосталом, то је потврдила и међународна стручна јавност. А за нека неодговорна понашања, ма где се она десила, консеквенце ће свакако сносити онај који тако ради.

Верујете ли у опстанак коалиције СПС-ПУПС-ЈС?

– Нисам религиозан и овде се не ради о веровању у нешто. Све коалиције, па и ова, настале су из одређених интереса, а интереси су променљива категорија. Зато ово и није питање вере, већ способност коалиционих партнера да у складу са временом и интересима одговорно усаглашавају и дефинишу своје односе према реалном капацитету сваког од партнера. И ако се то одговорно ради, онда питање опстанка коалиције не може да буде на дневном реду.

Слажете ли се са ставом вашег сина да је ”СПС левица на папиру, а ПУПС у пракси”?

– Поруке заменика градоначелника Београда и потпредседника ПУПС-а Милана Кркобабића у потпуности одражавају реално стање на политичкој сцени Србије и истовремено су одраз ставова и политике ПУПС.

ОДМРЗНУТА И ПОСКУПЉЕЊА

Како коментаришете серију поскупљења која је потпуно поништила ефекте одмрзавања плата и пензија?

– Серија поскупљења је евидентна и она свакако утиче на снижење животног стандарда. Али, да није било одмрзавања плата и пензија, као и једнократне помоћи и правовременог и квалитетног деловања неких локалних самоуправа, а Београд је добар пример за то, онда би последице поскупљења биле још теже.

Љути ли се Дачић кад прочита тако нешто?

– Мени се често приговара да сам у преговорима тврд или, како то неки кажу, ”сурово реалан”. И овога пута поздрављам реалне ставове засноване на чињеницама, јер једино тако можемо до краја да разумемо нашу стварност, независно од тога да ли се то некоме свиђа или не.

Да ли сте вашу политичку будућност везали искључиво за сарадњу са социјалистима?

– Нашу политичку будућност смо везали за будућност народа ове земље, пре свега, за његове најугроженије слојеве, преузимајући одговорност за изналажење најбољих решења у складу са реалним могућностима. Онај ко жели и има капацитет за то, увек је добродошао као наш коалициони партнер.

Значи ли то да не искључујете будућу сарадњу са Николићевим напредњацима?

– Сарадња ПУПС са другим политичким партијама је и могућа и пожељна. Једино у дијалогу и сучељавању гледишта и интереса могуће је препознати подручје на коме је та сарадња могућа. Сматрам да било чију добру вољу и спремност за дијалогом не треба унапред одбацити.

Последња истражавања показују да вам рејтинг расте. Расту ли и ваши апетити?

– Логичан резултат државотворног деловања ПУПС-а јесте перманентни раст рејтинга наше партије, и то се не може везивати за рад Владе, у којој имамо само једног представника.

Влада се ”реконструише” само у медијима, али не и у пракси. Наноси ли то штету?

– Мислим да је захтев за реконструкцијом Владе оправдан. Међутим, то је питање озбиљних договора међу коалиционим партнерима, јер реконструкција не подразумева само пуку промену броја министарстава и министара. То је, пре свега, редефинисање односа и преузимање одговорности унутар коалиције. Том послу треба да претходи прецизна анализа постигнутих резултата, као и утврђивање слабих тачака у систему.

Како објашњавате да СПС има више разумевања за ставове синдиката него ПУПС?

– Окретање појединих политичких партија ка синдикатима у предизборној кампањи добро је познати маневар у политичкој пракси. Али, окретање појединих синдиката и њихово везивање за странке најчешће води ка негирању сопствене улоге. Немам ништа против тога да држава изрази свој интерес за синдикате, али не само за један. У Србији има више хиљада регистрованих синдиката.


Leave a Reply

Your email address will not be published.