Кркобабић: Закон о ПИО усаглашен

jovan krkobabic pio
Кркобабић: Закон о ПИО усаглашен

Потпредседник Владе Србије, др Јован Кркобабић, изјавио је да се Закон о ПИО, који је потпуно усаглашен са ММФ-ом, неће више мењати.

Кркобабић је нагласио да се о свим изменама већ договорио са представницима ММФ-а.

“Прва је да обезбедимо гаранцију за исплату најниже пензије у висини најмање 27 одсто просечне зараде у претходној години, што је изнад свих захтева било које стране. Друго, успели смо, уз изузетне напоре, да померимо почетак примене увећаног стажа за жене са 2011. на 2013. годину”, рекао је Кркобабић.

Кркобабић је казао да су представници ММФ-а категорички изјавили да не може више бити никаквих промена у Закону о ПИО, односно да они то неће прихватити.

Он је рекао да “најчвршћа гаранција да ће пензије расти јесте њихово усклађивање са растом зарада у јавном сектору”.

“Гарантујем да ће се примања пензионера стално повећавати и непрестано ићи горе, како зараде у јавном сектору буду расле”, истакао је Кркобабић.

Он је додао да то не зависи од његове воље или жеља већ од економске снаге земље.

“Колико брзо будемо јачали привреду, повећавали извоз, продуктивност рада, ниво запослености, том динамиком ће повећање стандарда да осете сви грађани, па и пензионери. Најважније је да се пензије усклађују са кретањем зарада у јавном сектору”, казао је Кркобабић.

На примедбу да је закон о ПИО повучен из Скупштине под притиском синдикалних вођа, Кркобабић је одговорио да је Влада закон усвојила без иједне примедбе и послала у Скупштину, а да је повучен јер је буџет предвидео и треће усклађивање плата и пензија од јануара, па је то било неопходно да се унесе и у закон.

“Пошто је премијер закон повукао из процедуре, на њему је да тај закон поново врати у парламент. То је чисто техничко питање”, казао је Кркобабић.


Leave a Reply

Your email address will not be published.