Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?

Кркобабић у посети Димитровграду: Како је оживела улица у Жељуши?

Село Жељуша – у једној улици чак пет кућа, од тога три су већ усељене са осморо деце, тако изгледа у пракси програм доделе средстава за куповину напуштених сеоских кућа. И наравно минибус који их повезује са центром општине“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетивши општину Димитровград у Пиротском управном округу “Људи из општине су спремни да заједно са онима који желе да добију кров над главом траже куће и то даје резултат“ додао је Кркобабић.


Министар Кркобабић је након састанка са руководством општине на коме су сумирани резултати успешно реализована сва четири програма Министарства за бригу о селу у општини Димитровград, пошао у вожњу редовном линијом минибуса за превоз сеоског становништва, купљеним средствима из једног од програма. До сада је купљено 35 минибуса који најугроженијим општинама омогућавају превоз сеоског становништва из села у село или у општинско седиште.

На стајалишту је највише деце и старијих мештана. „Пре него што смо добили овај минибус морао сам преко недеље да спавам код бабе, да бих био ближи школи, јер је село у коме живим удаљено више километара“ изјавио је десетогодишњи Јован Петров.

Захваљујући програму доделе празних сеоских кућа у Пиротском округу укупно 33 сеоске куће имају нове власнике. Министар се прво зауставио у селу Жељуша, које је од прошле године, захваљујући овом програму, богатије за четири породице, од којих су три у истој улици, а за још две куће послате су пријаве на конкурс.

„Ова улица је пре две године била пуста, без уличног осветљења и асфалта. Данас, захваљујући овом програму, доселиле су се три породице које заједно имају осморо деце. Сада је то потпуно другачији крај“ изјавио је председник општине, Владица Димитров.

Министар је посетио дом самохране мајке близанаца Јелену Ранђелов која на својих пет ари окућнице узгаја паприку, а прави и производе од ње.

“Већ 30 година сам подстанар и сасвим сигурно никада не бих скупила довољно новца за свој кров над главом. Мој сан се сада остварио“ изјавила је искрено Јелена.

У истом селу, Жељуша, од 2018. године ради и задруга „Стара Појата“ којој је из познатог програма финансијске подршке задругама истог Министарства, додељено 5,7 милиона динара за савремену технолошку линију за печење паприке. Захваљујући овој инвестицији задруга производи и пласира на тржиште квалитетан ајвар као финални производ.

Министар Кркобабић је посету Димитровграду завршио у селу Лукавица обишавши породицу Нине Георгијев и Давида Младеновића који у свом новом дому од 69м2 и окућницом од око пет ари живе са својом тринаестогодишњом ћерком.

Четврти програм реализован преко конкурса Министарства за бригу о селу, у укупном новчаном износу од милион динара је манифестација „Михољски сусрети села“, организована прошле и ове године којом је додатно поспешено оживљавање села културним и спортским садржајима.

Општина Димитровград донела је одлуку да, поводом дана Општине 21. септембра 2022. године, додели Министарству за бригу о селу и министру Милану Кркобабићу „Признање за побољшање квалитета живота у селима са територије општине Димитровград“. Признање ће бити уручено на свечаној седници Скупштине општине Димитровград.