КРКОБАБИЋ: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање

КРКОБАБИЋ: Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање

Први школски дан за децу из околине Бабушнице ове године протекао је у знаку новог превозног средства које ће од данас бити редовна линија до центра општине за све ђаке, али и остале становнике села ове општине.

“Први школски дан и деци и родитељима једна брига мање. Од данас ће имати обезбеђен редован, бесплатан и сигуран превоз до школе. Настојаћемо да деца у свим селима Србије буду поштеђена бриге о томе како стићи у школу. Њихово је да се посвете учењу” изјавио је данас у Бабушници министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

После радног састанка са руководством Oпштине, министар је са ђацима пошао у прву вожњу минибусем за превоз сеоског становништва купљеним средствима Министарства за бригу о селу.

Минибус ће служити за превоз свог сеоског становништва, али ће највише значити најосетљивијим категоријама – најмлађима и најстаријима. Редовна кружна линија у овој општини од данас ће саобраћати на релацији Бабушница – Стол – Вава – Бабушница.

На првој станици на повратку из школе у селу Александровац, ђаке су сачекали родитељи, а министра Кркобабића окупљени мештани.

„Имам два ђака у кући и ово нам заиста много значи. Деца ће касније кретати, а раније стизати кући, не морам више да бринем како су стигли у школу или какве су временске прилике“ изјавила је мама мале Дуње и Андрије из Александровца.

„Мени овај минибус значи заиста много. До сада сам у школу ишла пешке и по киши и по снегу и да се будим рано”, рекла је ученица Дуња Тодоровић, а Андрија Живковић додаје да ће бити лакше и за његове родитеље, јер су га до сада по лошем времену довозили колима или таксијем.

Из програма Министарства за бригу о селу до сада је додељено 35 оваквих возила за најугроженије општине, од којих 28 припада IV групи развијености и девастираним подручјима, а нека села у Србији су на овај начин по први пут добила везу са градом/општином. Дневно ће се овим минибусевима у Србији превозити око 3.800 путника, а први минибусеви су почели да стижу и саобраћају по селима.

Председница општине Ивана Стојичић захвалила је министру на посети и изјавила да се Бабушница са 1200 запослених становника у четири активна привредна субјекта и великим приливом радне снаге из Пирота развија много више него претходних деценија.

„Наша општина има 52 села и то раштрканих по терену различите конфигурације. Имамо 70 ђака који путују, много родитеља и наставника. Целокупна брига државе види се и осећа у овом крају и убеђена сам да ће допринети да младе људе који изађу из ових школа задржимо овде“ рекла је Љиљана Станковић, директорка О.Ш. Деспот Стефан Лазаревић.

До сада је преко различитих програма Министарства за бригу о селу у Пиротском округу додељено скоро 100 милиона динара, од чега  23,4 милиона у општини Бабушница.

Тако су из програма Министарства за бригу о селу намењеног задругама помогнуте две задруге од којих је женска воћарска задруга Дарови Лужнице добила 7,2 милиона динара за набавку савремене линије за прераду и паковање воћарских производа и веома добро послује.

 У бабушничким селима Извор, Звонце, Калуђерево и Сурачево за 2,7 милиона динара купљене су 4 сеоске куће са окућницом, чиме је четири породице са петоро деце добило нови дом. Две породице су из урбаних средина Ниша и Бабушнице решиле да досадашњи живот у заједници са више генерација замене самосталним животом на селу. 

У селима Звонце и Љуберађа општине Бабушница прошлог лета као и ове 2022. године организована је манифестација „Михољски сусрети села“, финансирана такође средствима Министарства за бригу о селу. Циљ овог програма је неговање традиције, културе и друштвеног живота у локалним срединама, а стотине учесника и посетилаца из бабушничких села памтиће их по атрактивним спортским надметањима и богатом културно-уметничком програму.