ТРИБИНА ПОВОДОМ 3. ДЕЦЕМБРА, МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Кркобабић: Позивам партије да се изјасне о предлогу закона о социјалном предузетништву за осетљиве социјалне групе.

Лична успешност и потпуно укључивање особа са инвалидитетом у друштво није могућа без чврсте повезаности државних институција и удружења која се баве заштитом њихових права. Ситуација је данас много боља него пре десет година, али када је реч о образовању, запошљавању, уклањању баријера за кориснике колица и социјалној угрожености, потребно је уложити додатни напор да се олакша живот особа са инвалидитетом – заједнички је закључак представника Града Београда и тридесетак удружења присутних на трибини “Може ли особа са инвалидитетом бити остварена и успешна”, организованој поводом 3. децембра, медјународног дана особа са инвалидитетом у Медија центру у Београду.

На трибини су говорили: заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић, Гордана Рајков, посланица у Скупштини Србије и директорка Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Србије, др Дамјан Татић, правни експерт и члан Међународног комитета УН за права особа са инвалидитетом, Јелена Стојановић, организаторка хуманитарних акција Државне лутрије Србије, новинарка у ТВ Смедерево, Борислава Перић Ранковић, стонотенисерка, корисник колица, освајач златне медаље на Светском купу у својој класи, затим сребра на Параолимпијским играма у Пекингу 2008. Године, Микица Будимировић, директор Форума младих с инвалидитетом Србије и други.

Потпредседник ПУПС-а и заменик градоначелника Београда Милан Кркобабић позвао је удружења да подрже нацрт закона о социјалном предузетништву који предлаже ПУПС, који је шанса да особе са инвалидитетом сопственим радом “обезбеде трајну егзистенцију и врате лично достојанство”.

“Позивам све партије у Србији да се изјасне о закону о социјалном предузетништву, чврсто уверен да не постоји странка која је против тога да се путем различитих повластица, осетљивим социјалним групама, првенствено особама са инвалилдитетом, пружи шанса да обезбеде егзистенцију, будући да компаније углавном избегавају законску обавезу да их запосле”, рекао је Кркобабић.

Посланица у Скупштини Србије Гордана Рајков подржала је иницијативу о доношењу закона о социјалном предузетништву и као највећи проблем навела образовање, будући да половина особа са инвалидитетом у Србији има само основну школу.

Др Дамјан Татић, правни експерт ангажован у Уједињеним нацијама навео је да као корисник колилца добро зна колико се услови које особе са инвалидитетом имају у свету разликују од оних у Србији, али је истакао да личним примером свако од учесника трибуне, било да долази из света спорта, политике или медија, може охрабрити наше грађане да се вољом и радом могу превазићи све баријере и успети у каријери и животу.

Јелена Стојановић, организаторка хуманитарних акција Државне лутрије Србије, истакла је пример те компаније као важан у области повезивања пословног сектора и особа са инвалидитетом.

Трибину “Може ли особа са инвалидитетом бити остварена и успешна” организово је Центар за транзицију и људска права Спектар уз подршку Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда.


Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.