РАЗВОЈ ТРЕЋЕГ СЕКТОРА: СОЦИЈАЛНО ПРЕДУЗЕТНИШТВО – НОВА ШАНСА ЗА СРБИЈУ!

ПУПС је покренуо иницијативу за доношење Закона о социјалном предузетништву

Радна група и наш експертски тим интензивно раде на Предлогу нацрта закона о социјалном предузетништву који је 20. октобра 2011. године презентован у „Данас конференс центру“. Закон је презентовала испред радне групе ПУПС-а Радина Тодовић, државни секретар Министарства рада и социјалне политике Владе Србије. У презентацији је учествовао главни заговорник Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда. Подршку су пружили Веран Матић, председник управног одбора Б92, Жарко Милићевић, директор „Лола предузетништва“ Београд и Виолета Матијевић, директорка социјалног предузећа „Дајдај“.

Милан Кркобабић

 

расправа након презентација

 


Социјално предузеће – хибрид пословања и социјалних услуга у циљу постизања општег добра.

Социјално предузеће послује са крајњом мисијом да постигне што боље друштвене циљеве. Социјално предузеће свој приход инвестира у развој заједнице, запошљавање социјално угрожених група и у само предузеће.

Социјално предузеће омогућује нова радна места за раднике који нису конкуренти, који су измештени или маргинализовани са „мејнстрим“ тржишта рада. Социјална предузећа употпуњавају потребе заједнице и могу пружати разне врсте услуга, повећавају капацитет радника и подстичу га да се
ослони на сопствене могућности. Ова предузећа промовишу укључивање заједнице, њену обнову и бољи развој. Инострана искуства показују да социјална предузећа имају значајан утицај на заједницу и друштво. У истраживању о стању социјалних предузећа у Великој Британији које је спровела Влада Велике Британије још у 2005. години, утврђено је да су се више од половине њих (51%) налазиле у најугроженијим подручјима, што потврђује њихову важну улогу у обнављању заједнице.

83% испитаника је изјавило да је њихово друштвено предузеће помогло људима, а 51% је рекло да је помогло очувању животне средине, док је 34% испитаних постигло и једно и друго. 3.700 социјалних предузећа (25%) помогло је људима омогућавајући им запослење. Трећина (33%) од њих регрутује особе са инвалидитетом; четвртина (23%) од њих створила је могућност запослења за незапослене. Осим нових радних места, 87% испитаника је помогло људима пружајући им производе или услуге, као што
су разни видови обуке – стручне преквалификације (20%), социјална помоћ
(12%), становање (8%). Процена је да око 15,000 социјалних предузећа у
Великој Британији, представља око 1% укупних предузећа, производећи
нешто мање од 18 милијарди фунти годишњег промета и запошљавајући преко
775,000 људи.
Данас, шест година касније, у Великој Британији послује око 62.000 социјалних предузећа, која значајно доприносе развоју заједнице и остварују приход од 27 милијарди фунти. Очекује се да ће број ових предузећа за две године у Великој Британији бити удвостручен.

Закон о социјалном предузетништву – правни оквир за развој социјалних предузећа у Србији

У Србији концепт социјалног предузетништва није на адекватан начин препознат од стране јавних власти, па тиме ни од правног система, нити је довољно добро дефинисан, иако су значај и његови позитивни ефекти препознати у друштву. Не постоје правни прописи који на свеобухватан начин регулишу ову материју. Република Србија нема адекватну законску и подзаконску регулативу за функционисање социјалних предузећа, међутим, зачеци се већ назиру у неколико закона – првенствено у Закону о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, којим се, по први пут, у нашу легислативе уводи термин “социјално предузеће”, као и у тек усвојеном Закону о социјалној заштити и Закону о задругама, где се такође, први пут у српској легислативи, уводи појам социјалних задруга.

Милан Кркобабић: Наша идеја заживела и у пракси

Милан Кркобабић, заменик градоначелника Београда и градоначелник Београда Драган Ђилас обишли су данас предузеће “Лола преузетништво” у Железнику које запошљава 66 особа са инвалидитетом, од укупно 130 радника.

Повод посете овом предузећу, је отварање новог погона које је на предлог Милана Кркобабића финасирао град Београд, а у коме је посао нашло још 13 особа са инвалидитетом. До краја године, у новом погону у плану је да се запосли још 30 особа са инвалидитетом и још 50 на нивоу фирме.

Обилазећи новоотворени погон, Кркобабић је истако, да очекује да се у следећем сазиву владе настави јавна расправа и дискусија о нацрту закона о социјалном предузетништву како би се најбоље решење нашло што је брже могуће пред посланицима Народне Скупштине.

– Концепт привредног развоја на бази смањења трошкова, уштеда, који се манифестују кроз отпуштање радника мора да престане. Лола преузтеништво је практичан вид, како може да живи и функционише концепт социјалног предузетништва, а то је трећи сектор развоја. Овде је посебно то што раде људи са инвалидитетом, који би иначе чекали на бироима а сада имају шансу, да обезбеде себи трајан извор егзистенције. Они више нису примаоци социјалне помоћи и више никада то неће бити.

Иначе, ако нешто не предузмемо и не омогућимо самозапошљавање, људи педесетих година који тешко налазе посао, а млади су за пензију, самохраних родитеља, неквалификованог радног кадра, особа са инвалидитетом, створићемо социјалну бомбу. Усвајањем закона о социјалном преузетништву били би створени услови да и ове категорије омогуће себи бољи живот – рекао је Кркобабић, додајући да менаџмент Лоле доказује да је организовао добру производњу и да ће моћи да нађе своје место на тржишту.

Градоначелник Београда Драган Ђилас је рекао да је за идеју социјалног преузетништва први пут чуо од Милана Кркобабића, и “да је срећан што је пилот пројекат релизиован кроз Лола преузетништво заживео, као и да очекује да буде прихваћен у Србији по усвајању Нацрта закона о социјалном преузетништву који је Милан Кркокобабић са својим тимом направио”.

Заменик градоначелника Београда, Милан Кркобабић, је предузеће Лола преузетништво обишао први пут марта прошле године када је и најавио помоћ овом преузећу ради проширења капацитета и обезбеђивањем нових радних места за особе са инвалидитетом.

Током прошлогодишње посете фирми из Железника, Кркобабић је и промовисао нацрт Закона о социјалном предузетништву, којом приликом је изјавио да ће “овај закон отворити пут за настанак нових предузећа, која ће наменски упошљавати особе са инвалидитетом и грађане старије од 50 година, који су остали без посла”.

Децембра прошле године одржан је састанак потпредседника ПУПС-а Милана Кркобабића и заменика председника ДС-а Драган Ђилас на тему предлога Закона о социјалном предузетништву, којом прилико је ДС подржао у потпуности предлог ПУПС-а.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz