Др Јован Кркобабић

Председник Партије уједињених пензионера Србије, рођен је 1930. године. Дипломирао je, магистрирао и докторирао на Факултету политичких наука у Београду.

Др Јован Кркобабић своју каријеру започиње у Институту за нуклеарне науке у Винчи радећи као близак сарадник оснивача овог значајног научног центра. Године 1971. основао је и био дугогодишњи директор Републичке заједнице пензионог и инвалидског осигурања самосталних делатности, у којој по први пут уводи у пензионо осигурање бројне грађане који обављају самосталне делатности, a који тада нису могли нигде да остваре право на пензионо осигурање. Републичка заједница пензионог и инвалидског осигурања самосталних делатности касније је прерасла у Фонд ПИО самосталних делатности који је крајем прошле године интегрисан у јединствени Фонд ПИО Србије.

1985. др Кркобабић оснива и Републичку заједницу пензионог и инвалидског осигурања земљорадника, где сељаци први пут у историји Србије добијају право на пензионо и инвалидско осигурање.Такође прошле године интегрисана као Фонд ПИО земљорадника у јединствени Фонд ПИО Србије.
Године 1989., одлази у пензију. Остаје упамћен као човек који је за 20 година руковођења Фондом, сваког првог у месецу исплатио све пензије свим својим пензионерима без и једног јединог дана закашњења. Свој 40 година дуг стаж др Кркобабић посветио је деловању у области социјалне заштите, пре свега проблемима пензионог система.

1994. као представник Савеза пензионера Србије, организације у којој је члан председништва и експерт за систем пензионог и инвалидског осигурања, постаје Председник Управног одбора Фонда ПИО радника.
1996. постаје председник Савеза пензионера Србије, једине организације пензионера која сада броји преко 850.000 регистрованих чланова.

Године 1997. др Јован Кркобабић изабран за народног посланика Народне Скупштине Републике Србије са листе Социјалистичке партије Србије. Исте године, на Савезним изборима, изабран за савезног посланика Скупштине Савезне Републике Југославије.

У 2006. години др Кркобабић постаје председник Партије уједињених пензионера Србије и на том месту се налази и данас.

За свој предани дугогодишњи рад у области социјалне заштите и пензионог система, за бригу о чеовеку и хуманитарно деловање, др Кркобабић је награђен бројним домаћим и иностраним одликовања и признањима, а међу којима су најзначајнија Орден заслуга за народ, Златна повеља генералне Скупштине Уједињених Нација, Признање Црвеног крста Југославије, Плакета града Београда, Грамата СПЦ, и друга.

Ожењен је и има два сина.

Подели на Фејсбуку

Facebook Share

Tweet

Google Buzz