Кркобабић: Да ли сте плесали са дуњом?

„Претходне недеље Војводина је била у знаку Михољских сусрета – oд Шида, преко Куле и Темерина, па све до Беочина и незаобилазног и јединственог плеса са дуњом“,  поручио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, поводом последњих у низу одржаних манифестација широм Србије.

Традиционални плес са дуњом поново је у моди. Ова духовита игра, где се парови труде да, док плешу, не испусте дуњу коју држе челима, некада је била најзабавнији део дружења. Победник је пар који најдуже издржи на подијуму, а да дуња не падне. Овај плес вратио се међу младе и био „звезда“ сусрета у Беочин селу, а бројни такмичари били су и малишани.

„Прошле године смо супруга Марија и ја освојили друго место, а овога пута смо победили и било је јако забавно“, каже нам Горан Јањић и додаје да играње са дуњом увек измами највише аплауза и осмеха, као и да је тајна у усклађености ритма.

Дружење беочинских села протекло је и уз традиционалну припрему сача, наступ КУД-ова, хорова и сеоских спортских игара.

Протекле недеље Михољски сусрети села одржани су у Вишњићеву код Шида, уз спортска и културна такмичења, гастрономске специјалитете и изложбу посвећену Филипу Вишњићу по коме село носи име. У Темерину су наступали локални бендови, малишани скакали  у џаку, надвлачили конопац, а сви заједно и стари и млади, опробали су се у везу и штрикању.

У мултикултуралној Кули сви становници Руског Крстура – Срби, Русини, Мађари, Словаци и Украјинци као и њихови гости имали су део свог програма, а посетиоци су уживали уз капушњике – традиционалне лепињице са купусом. У Љигу ни киша није омела одмеравање снага у спорту и играње кола.

Претходне седмице надметала су се, дружила и веселила и села Житорађе, Ариља, Медвеђе, Беле Цркве, Алексинца, Ниша, Рековца, Бољевца и Лековца.

За сусрете предстојећег викенда Ниш најављује прело и најбољи гулаш, Бољевац проглашава победнике чобанских игара, а Пожега представља здравичаре, афористичаре и беседнике. Смедерево бира најлепши пар у ношњи, у Пећинцима се служи „колач на кукурузовини“, Сечањ припрема етно базар, а Сремска Митровица дефиле фијакера. у Суботици ће свирати тамбураши, а Опово зове на мирисне штрудле.