Кркобабић: Златоносни Пек не заобилази ни Михољске сусрете

„За све који поседују слободан истраживачки дух и желе да окушају срећу, обале златоносног Пека су право место“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након одржаних Михољских сусрета у Малешеву код Голупца и додао „Уједно, то је шанса да вратимо један од старих заната, а они који од њега не одустају тврде да добар испирач може да нађе и до грам злата дневно. Морамо им веровати на реч. Они који не верују нека дођу да провере“, поручио је министар.

Промоција овог некадашњег заната  – испирања злата готово увек је и део програма манифестације у голубачким селима.

Према речима испирача Живорада Јакобовића вековима се из талога Пека посебним методама проналазило и испирало злато. Како тврди, на дну ове притоке Дунава и данас се крије драгоцени жути метал.

„ Некада је било уобичајено да се кућни буџети допуњавају пронађеним златом из Пека. Прича се да је краљевска породица Карађорђевић експлоатисала злато из ове реке са четири багера и да је укупно испрано више од седам тона. Данас је то регулисано законом, а желели би смо да испирање злата буде атрактивна туристичка понуда Кучева, Мајданпека, Голупца и Великог Градишта“, каже Јакобовић и додаје да су за овај посао на старински начин потребни дрвени влашки испитак, вешерај (корито са пречагама) као и крамп и лопата.

Попут златне грознице, Малешево су претходног викенда протресла спортска такмичења, фолклорни наступи и народна песма. Осим у Голупцу, Михољски сусрети су одржани и у Бачкој Паланци где је изабрана најбоља крофна, Пријепољу где су се певале „извике“, играле спортске игре, волови вукли балване, а све уз традиционалну гастрономску понуду. Забавно је Било и у Алексинцу, Бољевцу, Богатићу и Краљеву.

Михољски сусрети настављају се без предаха. Већ наредног викенда богат програм одржаће се у општинама: Кањижа, Велико Градиште, Алексинац, Аранђеловац, Беочин, Косјерић, Прокупље, Рума, Сокобања, Ужице, Варварин, Бор, Смедерево и Чачак.