Сусрет министра са добитницима сеоских кућа у Палати Србија. Кркобабић: “Ви сте пробуђена нада Србије”

„Ви сте та пробуђена нада Србије, то ново дугоочекивано лице“, поручио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић у Палати Србија, приликом сусрета са добитницима 110 сеоских кућа, обраћајући се Тањи Пауновић којој је припала трихиљадита кућа и осталим срећним породицама и појединцима који су данас добили жељени дом.

„У име председника Републике Александра Вучића, у име Владе Србије и своје лично име честитам вам нови почетак. Да уђете у своје куће, да оне постану домови и да сви заједно, сложни, радимо на бољитку Србије“, изјавио је Кркобабић.

После деценија подстанарског живота, ова самохрана мајка и њена три сина добили су свој кров над главом у Симићеву код Жабара. Њена пријава за ову некретнину од 74 квадрата је иначе прва која је за ове четири године програма, стигла из те општине у Браничевском округу.

„Пресрећни смо, овај догађај нам је преокренуо живот. Напокон више не морамо да се селимо, улажемо у туђе куће, јер сада први пут имамо свој дом. То нисмо могли да остваримо без помоћи Министарства за бригу о селу. Кућа је лепа, претходни власници су је брижљиво одржавали, а двориште је посебно по мом укусу, препуно цвећа. Једва чекамо да започнемо наш нови живот“, рекла нам је Тања, која у Жабарима ради као медицинска сестра и додала да намерава да са најстаријим сином почне да се бави пчеларством. Планира и да посади башту, чува живину, али како подвлачи, најважније је да њена деца имају кров над главом.

Сусрету са породицама присуствовао је и заменик председника Комисије за доделу кућа, агроекономиста Милан Простран.

„Када видим колико и даље свакодневно стиже захтева, осећам додатно задовољство што учествујем у овом програму. Захваљујући њему, Србија ће имати попуњенија села, а овај млади свет ће живети у здравој средини, ту развијати породице и гајити здраву храну. Ко је здрав, тај је и срећан, а ја им то свима од срца желим“.

После данашњег потписивања уговора за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа, села 50 локалних самоуправа широм Србије добиће нове комшије.

Максималан износ који се додељује за ове намене је 1,2 милиона динара, али се и даље налазе куће за много мање износе, па је тако овога пута најефтинија кућа, у селу Торда код Житишта, износила мање од пола милиона динара.

Само од почетка ове године „подељени су кључеви“ за 365 кућа, a укупан број од почетка програма износи чак 3015! Кров над главом стекло је више од 12 хиљада људи. Статистика наставља да одушевљава – ови нови власници кућа у просеку су млађи од 30 година, а трећина их иде из града у село.