Фијакер и црни вранци Марка Рајића из села Куле победници Михољских сусрета у Малом Црнићу. Кркобабић: Михољски сусрети пркосе и летњим врућинама

„Наши сусрети села пркосе летњим врућинама. И ових дана окупљају велики број учесника и посетилаца из свих крајева Србије“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Претходне недеље одржане су манифестације у селима четири општине – Мало Црниће, Вршац, Бољевац и Параћин.

На Михољским сусретима у селу Кула код општине Мало Црниће изабран је најлепши фијакер. Два црна вранца и кочије Марка Рајића нису могла да одморе од посетилаца који су стајали у реду да се провозају са овим липицанерима.

„Фијакер сам наследио од оца и веома сам поносан на победу. Осим изгледа кочије, оцењивала се и лепота коња, а овакви црни вранци као моји, данас су права реткост. Да би им грива била тако сјајна, обавезни су редовно купање, чешљање и тренинзи. Вожња фијакером је право уживање. Данас то највише воле деца, а некада сам често возио младенце на венчања“ рекао нам је Марко.

На сусретима у Кули бирали су се и најбоља погача, најлепши дечији цртеж села, као и најукуснији пасуљ. На штандовима су били представљени и домаћи производи, занатски радови, а своја вина су изложили и Тања и Никола Сарић који су пре годину дана баш у овом селу добили кућу преко конкурса Министарства за бригу о селу, а данас тамо воде успешну винарију.

У исто време у Избишту код Вршца бирао се најлепши банатски сто. На победничкој трпези гостујућег Удружења жена из Румуније нашло се све од хлеба и масти, уштипака, крофни, супе и ринфлајша, попаре, цицваре, ваљушки до салчића, штанглица, пита и штрудли. Око 5.000 посетилаца обишло је више од 20 постављених штандова и уживало у укусима банатског фруштука.

И у другим деловима Србије протекле недеље такмичило се у традиционалном сесоком вишебоју, фудбалу, пикаду, шаху, крчкали су се котлићи и домаћа јела.

У Параћину је село Мириловац окупило 33 села, а највише пажње изазвало је  одмеравање снага обарањем руку, скоком у даљ и надвлачењем штапа.

Од укупно 113 јединица локалне самоуправе које су по конкурсу Министарства за бригу о селу добиле средства за организовање Михољских сусрета, у јуну је своје програме одржало њих девет. Током јула ће их бити у 12 села широм Србије, већ предстојећег викенда посетиоце ће дочекати житељи Оџака и Владичиног Хана.