Скућено више од 12000 људи у 3015 кућа. Кркобабић: Жабари, трихиљадита кућа четворочланој породици

„Данас је додељена и трихиљадита кућа. Налази се у селу Симићево општине Жабари. Укупан број до сада додељених кућа износи 3015, чиме је кров над главом стекло више од 12 хиљада људи“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић и додао „Велики дан за грађане Србије и потпуни тријумф младих, храбрих људи. Сви они у просеку имају мање од 30 година. Посебно истичем да чак трећина, а предњаче високообразовани, напушта градске средине и проналази свој дом у селима Србије. Заједничка домаћинства, високе закупнине и недостижни нови станови су, између осталог, нешто што их мотивише да се у све већем броју пријављују и учествују у реализацији овог програма.

Ако смо у Србији око нечега сви сагласни, без обзира на националну, верску и политичку опредељеност, онда је то овај програм. Живеће онолико дуго колико млади људи буду показивали интересовање, а подаци говоре да је оно све веће. И наравно ништа без новца, а новца ће бити онолико колико буде захтева тих младих људи. То је став председника Републике Александра Вучића који је изнео у вези овог програма“ поручио је Кркобабић.

Након данашње седнице Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Палати Србија 3000. кућа од почетка овог програма Министарства за бригу о селу, припала је самохраној мајци са троје деце, која се сели у Симићево код Жабара. После деценија подстанарског живота, ова породица је добила свој кров над главом, а њена пријава за ову некретнину од 74 квадрата је иначе прва која је за ове четири године програма, стигла из те општине у Браничевском округу.

„Данас смо доделили 110 кућа у чак 50 локалних самоуправа широм Србије, где ће живети 150 одраслих и 78 малишана. Тиме је само од почетка ове године додељено 365 кућа“, изјавио је заменик председника Комисије, агроекономиста Милан Простран и нагласио: „Значај овог програма за Србију је вишеструк, на овај начин активира се и велики део производних ресурса. Примера ради у околини Мионице је породица  уз кућу добила и два хектара земље. Дакле, програм даје своје јасне ефекте и надам се да ће живети још дуго.“

Међу данашњим добитницима је и породица са шесторо деце која ће живети у  сомборском селу Гакову. Девет породица је са по троје и четворо деце.

Овога пута највећа кућа од 230 квадрата са окућницом од око 14 ари биће дом породици у Бачком Добром Пољу  код Врбаса.

Најефтинија кућа износила је мање од пола милиона динара и налази се у селу Торда Код Житишта.

Највише кућа биће усељено у селима Нове Црње и Кањиже, а на југу у Пироту.