Са Олимпијаде трећег доба Кркобабић поручује: “Треће доба није крај, то је нови почетак!”

„Треће доба није крај, то је нови почетак! Људи трећег доба данас овде у Нишу на Олимпијади спорта, здравља, културе и екологије показују свој несаломиви дух, изузетну виталност, али пре свега неусахлу вољу за дружењем и надметањем. Показују и чврсту решеност да буду јединствени, што нам је преко потребно данас у нашој борби за очување стабилности и мира. Србија је на њих увек рачунала и може и даље да рачуна! “ – поручио је Милан Кркобабић, лидер ПУПС –а и министар за бригу о селу, отворивши 17. по реду, традиционалну Олимпијаду трећег доба у Нишу.

Више стотинa учесника подељених у 37 екипа из десет округа: Нишавског, Борског, Зајечарског, Пиротског, Топличког, Јабланичког, Пчињског, Поморавског, Шумадијског и Моравичког, као и града Београда, боравиће три дана у Нишу и околини и уживати у сјајној атмосфери надметања и дружења.

Великим аплаузом и међусобним загрљајима на дефилеу учесника била је испраћена екипа са Косова и Метохије, из Грачанице, која је пријављена за такмичења у скоро свим дисциплинама.

И овогодишњи програм обухвата  пет спортских дисциплина прилагођених за старије особе: фудбал, кошарку, пикадо, шах и штафету у брзом ходању. Позитивна атмосфера и навијање и овога пута чули су се са препуних трибина на спортским теренима.

Зоран Јашовић из Удружења пензионера Града Ниша рекао је „Такмичим се у фудбалу, то ми је одувек био омиљени спорт. Најбитније је дружење, резултати су у другом плану. Највише ме радује што су са нама пријатељи из Грачанице, може се рећи братска, никако противничка екипа“.

Надица Милошевић из Ниша такмичи се на свакој Олимијади трећег доба, ове године у дисциплинама брзог ходања и пикада и поручује ведро свим пензионерима „Овакви догађаји подижу дух и уливају оптимизам! Позивам све моје вршњаке да оставе телевизијске серије и рачунаре и да нам се придруже овде у природи“.

На отварању манифестације обратио се и заменик председника ПУПС-а , председник Покрета трећег доба Ниша и народни посланик Хаџи Милорад Стошић:

„Ми овде у Нишу се трудимо да старијим грађанима омогућимо да остваре све своје потребе, укључујући и ове социјалне – друштвене. Ова Олимпијада трећег доба већ 17 година осликава наш однос према култури умешности живљења у старости“ – поручио је Стошић.

Организатори Олимпијаде трећег доба, значајан акценат су ставили на здравље старије популације, па су тим поводом Дом здравља Ниш у оквиру “Базара здравља“ присутнима омогућили бесплатно мерење крвног притиска и шећера у крви, саветовање о правилној исхрани, уз стручне савете лекара о здрављу и здравим стиловима живота.

Учесници, као и бројни гости и грађани Ниша уживали су данас у ликовној изложби, штандовима домаће радиности и народних рукотворина, а програм ће наредна два дана бити настављен уз обилазак знаменитости околине Ниша.