Ориле се Попучке уз фолклор и харамбашке игре, Кркобабић: Колубарски крај био и остао наше државотворно национално и културно надахнуће

„Колубарски крај био и остао наше државотворно национално и културно надахнуће, а данашње окупљање само је потврда да трајемо и да ћемо трајати”, поручио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, након данашње посете селу Попучке код Ваљева, где су одржани Михољски сусрети села.

Турниром у малом фудбалу, гастро фестом, кафанским и харамбашким играма, као и маскенбалом за најмлађе, обележена је овогодишња манифестације овог места у колубарском крају.

Целодневни програм окупио је око 4.000 посетилаца из свих 78 ваљевских села, а обухватио је занимацију за све генерације.

„Овакве манифестације чувају обичаје, негују традицију и омиљене су и младима и старијима. Град Ваљево негује своја села и улаже у њих и захвални смо Министарству за бригу о селу на несебичној подршци у томе“, изјавио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

У наступима фолклорних ансамабла, хорова, певача, као и максембалу посебно су уживали најмлађи. Њихове старије комшије такмичиле су се у такозваним кафанским играма, а недалеко одатле играо се турнир у малом фудбалу.

Посебну пажњу као и претходне године изазвало је одмеравање снага за избор сеоског харамбаше. Да би понео такву титулу, победник је морао да буде најбољи у хајдучким вештинама – бацању камена с рамена, скоку у даљ, надвлачењу клипка, обарању руку и надвлачењу конопца.

Зоран Божовић, прошлогодишњи носилац титуте харамбаше рекао нам је „Ласкаво је и одгововорно бити харамбаша читаве године, вршили смо промоцију и подучавали млађе и ове године ће у конкуренцији бити доста добрих, вредних и јаких момака. Михољски сусрети постали су традиција већ и надамо се да ће сваке наредне године бити све посећенији и садржајнији“.

Уз спорт и забаву, посетиоци ваљевских сусрета пробали су и најукусније гурманлуке зготовљене и служене на гастро фесту.

Ваљево је само једна од 113 јединица локалне самоуправе које ће овог лета понудити занимљив програм случајним и намерним пролазницима. Ове године, Попучке су заједно са крушевачким Глободером прва села домаћини овогодишњих манифестација.

А четврти Михољски, судећи по програмима које су осмислили сељани, могли би да буду одлична туристичка понуда од Суботице до Црне Траве и Власотинца, од Лознице до Неготина, Прибоја и Димитровграда, осим што су рекордни по броју учесника и посетилаца. Чак 1.775 села из 113 општина учествоваће у њима, а очекује се готово 250.000 учесника и посетилаца. Трајаће све до 1. новембра, а већ наредног викенда своје програме одржаће у својим селима општине Власотинце, Ада, Бабушница, Вршац и Дољевац, а последње недеље јуна и Бољевац.