КРКОБАБИЋ: У нови дом са новим идејама

„Високо образовање, али и сјајне нове идеје везане за оно чиме ће се бавити обележиле су данашње потписивање уговора“, изјавио је министар Милан Кркобабић, након што је у Палати Србија додељено још 155 кућа са окућницом у селима широм Србије.

„Овога пута усељавамо куће у селима 49 локалних самоуправа, предњачи Сомбор на северу, а на југу Владичин Хан, Сурдулица, Мерошина. Просек година људи који конкуришу је поново нешто испод 30 и једна трећина њих иде из села у град. Број захтева расте, интересовање је све веће и истичем поново став државе Србије, иза кога стоји председник Републике Александар Вучић – колико год буде интересовање, средства ће се издвајати“, поручио је Кркобабић.

Данашњим  потписима кров над главом добија још 226 одраслих и више од 90 малишана. Сви су прижељкивали сопствени дом,а  многи од њих имају сјајне пословне идеје.

„Пронашли смо прелепу кућу у зрењанинском селу Арадац, која је изграђена у етно стилу и чим смо је видели, знали смо да је то место где ћемо подизати породицу“, каже нам Јелена Радан, која са супругом Немањом у септембру очекује прву бебу.  „Имамо и око 14 ари плаца и једва чекам да уредим двориште садницама цвећа и воћа, али планирамо и да се бавимо пољопривредом. Супруг је електричар и има посао, ја сам завршила Факултет техничких наука, али смо након заједничког живота у Новом Саду  схватили да желимо да живимо у селу.“

Новинарка Марија Николић из родне Нишке Бање сели се у село код Гаџиног Хана где планира да се бави етно туризмом.

„Иначе имам онлајн магазин и нисам везана за место, па се искрено радујем да градски живот заменим сеоским. Имам много идеја, можда и да наставим породични бизнис гајења лековитог биља и покретања своје козметичке линије“, поручила је Марија и додала: „Ова подршка много значи, даје ветар у леђа младима који имају и вољу и спремни су да вредно раде за сопствену будућност“.

Међу породицама које одлазе у насеља широм Србије, од Сомбора до Владичиног Хана, Косијерића и Пирота, има их и са петоро, шесторо па и осморо деце. У селу Крушчић, у Општини Кула, обезбеђен је дом за деветочлану, а у селима Кикинде и Зрењанина скућиће се две седмочлане породице.

Са данашњих 155 оживелих напуштених кућа у селима Србије, укупна цифра веома је близу трихиљадитој.