Још 17 минибуса за бесплатан превоз у селима Кркобабић: Минибус стиже и у Ораховац на КиМ

„Овога пута једно возило иде у Ораховац на Косову и Метохији. Три села са 700 становника добиће неопходни редован, бесплатан превоз. То је конкретна помоћ нашим људима у њиховој, више него тешкој, свакодневници“, поручио је данас у Палати Србија министар Милан Кркобабић и додао: „Циљ је да ниједан део Србије, поготово рубне и брдскопланинске области не остану непокривене. Желимо да грађани у селима Србије имају редован, доступан и оно што је основно, бесплатан превоз“.

Комисија за доделу бесповратних средстава за куповину минибуса за потребе превоза сеоског становништва, одобрила је данас још 17 возила за локалне самоуправе у Србији.

На Јавни конкурс Министарства за бригу о селу пристигло је 35 пријава, а проблем превоза овога пута биће решен за више од 100.000 становника у 264 села широм Србије.

Од данашњих добитника, чак 14 општина до сада није имало ни један вид организованог превоза, а две општине се налазе у пограничном делу земље. Новац за ове намене добиће и две општине у четвртој групи развијености – Љиг и Власотинце.

„Настављамо са овом акцијом, али нема сумње да смо до сада, обезбедивши превоз за око 1500 села, дали значајан допринос решавању питања мобилности сеоског становништва“, рекао је председник Комисије, декан Саобраћајног факултета у Београду Небојша Бојовић.

Ово је четврта година спровођења програма и до сада је 78 градова и општина у 26 управних округа широм Србије добило оваква возила.

Минибуси куљени овим средствима превозе сеоско становништво до околних села или градског, односно општинског седишта. На тај начин мештани села лакше стижу до лекара, поште, а најмлађи до школе и спортских и културних садржаја.