КРКОБАБИЋ: Уговори за кључеве од још 100 будућих домова

„Ови млади људи потписују данас уговор за своју лепшу будућност. На овај начин стварамо нову слику Србије – Србије младости и оптимизма. Ово су наше праве одбрамбене снаге“,  изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након што је данас у Палати Србија званично додељено првих 100 сеоских кућа у 2024. години, а укупан број се приближио – трихиљадитој.

Нове комшије стижу становницима 73 села у 41 локалној самоуправи широм Србије.

„Једино овако, повратком нас младих, села могу поново да оживе. Данас ја правим свој први корак у овом маратону“, рекла нам је Мина Николић из Зајечара, докторанд Пољопривредног факултета у Београду, решена да се врати у родно село Леновац код Зајечара и са родитељима и братом покрене породичну производњу ароније.

Кључеве од највеће куће од 228 квадрата, у селу Бегејци, Општине Житиште, добили су Сања Шарановић и Роби Филеп са двоје деце. „Пресрећни смо што нам се остварио сан. Осим што смо се скућили, сада можемо и да раширимо плантажу лековитог биља коју већ годинама узгајамо. Подићи ћемо нове засаде белог слеза“.

Анђела Латиновић, технолог по струци, ће у Руском Крстуру општине Кула где је данас добила кућу, гајити козе и започети производњу козјег сира. „Било је врло једноставно прикупити сву документацију за пријаву на овај конкурс, а искрено једва чекам нови најављени програм за покретање посла на селу, на који ћу се сигурно пријавити“.

Бачко  Градиште код Бечеја биће нови дом за петочлану породицу Пућора. „После десет година подстанарског живота у Новом Саду добили смо свој кров над главом где ће моје четворо деце добити простор за игру али и учење, јер од септембра крећу у сеоску школу“, рекла нам је Кристина.

Од данас ће оживети и још две куће у чувеној Жељуши, селу код Димитровграда које је од почетка овог Програма променило демографску слику. У малом насељу које је изумирало оживело је чак 14 домаћинстава.