Објављена три конкурса, Кркобабић: “Биће то рекордна година”

„Биће то рекордна година са 3.000 усељених сеоских кућа и близу 15.000 људи. Ово је прави начин за муњевиту промену демографске слике појединих крајева Србије“, изјавио је министар Милан Кркобабић, поводом данашњег расписивања јавних конкурса за три програма које ће Министарство за бригу о селу спроводити током ове године и додао „Ребалансом ће бити издвојена додатна знатно већа средства. Убрзо стартује и програм намењен житељима села који реше да покрену или прошире сопствене најразличитије послове. За то могу да рачунају на помоћ у износу до 10.000 евра. За пограничне делове Србије та средства ће бити и већа. Србија мора да ради и ни један њен део не сме да остане празан“.

Већ од сутра заинтересовани грађани моћи ће да се пријављују на конкурс за куповину сеоских кућа са окућницом. На друга два конкурса, доделе бесповратних средстава за куповину минибусева за превоз сеоског становништва и за организовање манифестације „Михољских сусрета села“ могу да се пријаве локалне самоуправе. Из буџета Србије у овом тренутку за ове намене опредељено је укупно 670 милиона динара –  од чега пола милијарде за сеоске куће, 120 милиона динара за минибусеве и 50 милиона динара за сеоске манифестације.

Док је рок за пријављивање за сеоске куће са окућницом отворен до утрошка буџетских средстава, а најкасније до 1. новембра 2024. године, за друга два јавна конкурса истиче за месец дана, 22. фебруара.

Право учешћа на јавном конкурсу за сеоске куће са окућницом имају пунолетни, држављани Србије, појединци, самохрани родитељи и  парови, млађи од 45 година. Подносилац пријаве самостално проналази кућу са окућницом и обраћа се локалној самоуправи на чијој територији се кућа налази, у сарадњи са којом завршава неопходну процедуру. И овога пута максимална сума која ће се одобравати по пријави је 1,2 милиона динара. Интересовање за овај програм је од самог почетка изузетно, дневно стиже око 15 пријава, па се ове године очекује око 3.000 захтева.

Претходне три године усељено је 2.650 кућа у селима широм Србије, чиме је кров над главом стекло 10.000 људи.

За решавање проблема мобилности сеоског становништва до сада је новац добила 61 локална смоуправа, међу којима је 35 у групи најнеразвијенијих и девастираних. Сума која ће бити одобравана је седам милиона динара по минубусу.

Што се тиче манифестација, за „Михољске сусрете села“  макисмални износ предвиђен за финансирање је 500.000 динара по пријави, а могу да се одрже од 1. јуна до 1. новембра 2024. године. У претходне три године одржано је укупно 250 манифестација, само су прошлогодишњи сусрети окупили 1.500 села у 95 општина и рекордних 200.000 чесника.