Милан Кркобабић: Програми који су испунили очекивања

„На делу је мисија препорода села Србије. Ни један део Србије не сме да остане празан. Мењамо демографску слику, подмлађујемо села, доводимо радно активно становништво, покрећемо привредне активности. Основно у овој мисији је додељивање празних сеоских кућа. До сада их је добило 10.000 људи, што је једна мања општина, попут Аде у Војводини или десет Црних Трава на југу Србије. То је нешто најбоље што се тренутно у нашој земљи догађа, али и што ће се наставити. Позивам младе људе да се припреме за нови конкурс од Нове године, 500 милиона динара је већ издојено и спремни смо да изађемо у сусрет свим захтевима“, поручио је министар Милан Кркобабић на данашњој свечаности у Палати Србија, поводом сумирања резултата рада Министарства за бригу о селу током 2023. године.

Данас су представљени сви програми, реализовани у чак 144 јединице локалне самоуправе у Србији, од укупно 174.

Само је ове године оживело 980 напуштених сеоских кућа широм Србије. Укупно, 2.650 од почетка програма.

У име њих присутнима се обратио Јарослав Милишић, вероучитељ и глава петочлане породице, која је захваљујући Министарству за бригу о селу недавно добила кућу у Трновцу код Велике Плане.

„После осам година подстанарског живота коначно имамо своје парче земље под овим небом и захвални смо држави која је и нашој породици дала прилику да живимо од свог рада на свом имању. Сада имамо и шта да оставимо деци“, био је емотиван Јарослав.

Да је ово један од најзначајних програма које Влада Србије реализује сматра ректор Београдског универзитета, проф. др Владан Ђокић, који је на челу Комисије за доделу средстава за куповину сеоских кућа. „Чињеница да трећина ових младих људи иде из града у села, говори да се циљ програма остварује“.

Сеоском становништву значајно је олакшао живот Програм доделе бесповратних средстава за куповину минибусева, за три године возила је почело да користи преко 400.000 становника у 1.200 села.

„Драго ми је што радимо на решавању овог важног питања за Србију. Али ни један од ових елемената на којима радимо, не би сам за себе дао резултате. Једино комплементарним деловањем свих програма овог Министарства можемо доћи до циља, а то је да учинимо села добрим и пожељним местом за живот“, рекао је проф. др Небојша Бојовић декан саобраћајног факултета, који је на челу Комисије решава питање мобилности сеоског становништва.

И ове године широм Србије реализовани су Михољски сурети села, манифестација коју је осмислио и заједно са песником Љубивојем Ршумовићем утемљио министар Кркобабић. Спортским такмичењима, вишебојем, изложбама, фолклорним наступима, укусним традиционалним јелима од јуна до децембра ова манифестација окупила је око 200.000 учесника, из 1.500 села у 95 општине широм Србије.

Поменут је и први програм Министарства за бригу о селу „500 задруга у 500 села“, који је у потпуности реализован и премашио је своје зацртане циљеве. Захваљујући њему основано је 1100 нових задруга најразличитијих делатности широм Србије.

Председник Академијског одбора за село, академик Драган Шкорић истакао је значај програма које ово Министарство реализује у сарадњи са Академијским одбором за село и видљиве резултате који су за кратко време постигнути.

Присутни на данашњој свечаности уживали су у наступу КУД „Наш завичај“, младог ансамбла из Севојна који је побрао награде и симпатије на Михољским сусретима у Злакуси. Специјално за ову прилику здравицу за препород села написао је Радисав Лукић, писац и казивач здравица из Михајлова код Смедерева.