Милан Кркобабић у посети Жагубици

„Жагубица и Хомоље у целини су јединствен и препознатљив део Србије. Све више људи се опредељује да овде остане. У томе морамо да наставимо да их охрабрујемо, конкретно као и до сада – нови путеви, водовод и канализација, нова радна места али и окретање ономе по чему је Хомоље карактеристично, а то су породична газдинства, задруге, етно туризам и њихови препознатљиви производи“, поручио је министар Милан Кркобабић након данашње радне посете Жагубици у Браничевском управном округу.

Саставши се са челницима општинe министар је обишао породицу Дервишевић из Лазнице која је добила кућу са окућницом преко Програма Министарства за бригу о селу. Јелена и њена осмогодишња ћерка Ана су се после живота у заједници са Јелениним родитељима, братом и његовом породицом, преселиле у само свој дом. Слободу, комфор и срећу пронашле су у кући од 90 квадрата, а Јелена је наставила да се бави пољопривредом.

Осим њих, још две фамилије из Жагубице су од почетка програма добиле бесповратна средства и решиле стамбено питање.

„Тешки дани су иза мене. Размишљала сам да се одселим код сестре у Италију и да није било ове помоћи државе, сигурно бих тако и учинила. Сада имам свој кров над главом и видим будућност овде за себе и своје дете“, рекла нам је Јелена.

Преко другог Конкурса Министарства за бригу о селу, 2018. године, жагубичка Земљорадничка задруга „Хомољемед“ која и данас успешно послује, добила је 15 милиона динара за набавку опреме за развој пчеларске производње. Министар је са својим сарадницама данас поново обишао задругу и уверио се да она све боље ради и добија чак и међународна признања.

Након тога, Кркобабић је заједно са мештанима жагубичких села учествовао у вожњи на редовној сеоској линији којом однедавно саобраћа минибус који су лане добили преко Програма Министарства за бригу о селу.

Општина Жагубица је уз још 60 јединица локалне самоуправе корисник бесповратних средстава за набавку овог превозног средства за сеоско становништво. Бесплатан превоз је почео да функционише, успостављене су редовне линије, а користе га и спортисти да из својих села стигну на тренинг или такмичење.

„Локална самоуправа се труди да активно учествује у задовољавању потреба свог становништва, улажемо у инфраструктуру али излазимо у сусрет и за све друго што је у нашој моћи. Захвални смо Републичкој Влади и Министарству за бригу у селу на свим програмима које реализују за развој наших села, побољшање услова живота и останак становништва у сеоским срединама“ изјавио је Сафет Павловић, председник општине Жагубица.

И четврти програм овог министарства реализован је на Хомољу. Средином августа ове године више од 3.000 посетилаца уживало је, такмичило се и дружило у Медвеђици на манифестацији Михољски сусрети села, која се већ традиционално трећу годину организује у селима широм Србије.