Милан Кркобабић – Бесплатан превоз за још 327 села

„Потписани су уговори и минибусеви одлазе у 26 општина широм Србије. Посебно истичем да три возила иду на Косово и Метохију – у Зубин Поток, Косовску Каменицу и Гњилане, а девет у пограничне општине АП Војводине. Укупно од почетка програма број возила за бесплатан превоз сеоског становништва попео се на 61“, изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, у Палати Србија, након потписивања уговора о додели бесповратних средстава за куповину минибусева са представницима локалних самоуправа.

Чак 20 од ових 26 општина којима су додељена средства за куповину минибуса, није до сада имало ни један вид организованог градског или приградског превоза.

У претходне две године овим програмом Министарства за бригу о селу обезбеђено је 35 оваквих возила. Средства су ове године увећена у односу на претходне две, на 182 милиона динара и распоређена на најбоље рангиране јединице локалне самоуправе, од 35 пријављених на јавном конкурсу. Програмом дозвољен износ по једној пријави је седам милиона динара, а овога пута и локалне самоуправе учествују значајним средствима из својих буџета у куповини ових возила.

„Ово је изузетно значајна помоћ за нас, нарочито у овим тешким временима за народ на Косову и Метохији. Боримо се и издржавамо, јер имамо вашу подршку – поручила је Латинка Утвић из привременог органа Зубиног Потока.

Председник комисије за доделу средстава, декан Саобраћајног факултета проф. др Небојша Бојовић изјавио је да Министарство за бригу о селу чини баш оно што је важно за обичног човека. Након доделе средстава за возила, ми остајемо ту за сваку подршку да се овај програм успешно спроведе у пракси.

Ове године прилику да добију новац за куповину минибусева добиле су и рубне општине. Значај не само овог, већ и осталих програма Министарсва за бригу о селу за становнике севернобанатске општине Ада, нагласила је представница ове локалне самоуправе Весна Циврић: „Министарство за бригу о селу је пријатељ који увек помогне и буде ту када треба. До сада смо добили средства за куповину 43 куће у којима живе млади, а сада нам је омогућен и превоз у селима. Мобилност је велико олакшање и изједначава нас са људима из града. Користиће га деца, ђаци, стари и млади.“

По завршетку неопходних процедура и јавних набавки које општине и градови сами спроводе, укупно 61 минибус бесплатно ће превозити око 400.000 житеља у 1.200 села.