Милан Кркобабић: Три минибуса за наше људе на КиМ

„Данас је додељено још 26 возила за још 26 локалних самоуправа, од којих је девет пограничних. Важно је нагласити да три возила иду на Косово и Метохију – у Зубин Поток, Гњилане и Косовску Каменицу. Овога пута и локалне самоуправе учествују са значајним средствима, то је заједничка акција која за циљ има да реши питање превоза у селима. Најстарији и најмлађи којима је то најпотребније, могу да рачунају на решавање овог проблема у селима и то бесплатно“, изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након што је завршен рад Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину минибусева за потребе превоза сеоског становништва на територији Републике Србије.

Фото: Синиша Ђукић

Комисија на челу са деканом саобраћајног факултета проф. др Небојшом Бојовићем и његовим замеником, продеканом за научно – истраживачки рад проф. др Далибором Пешићем, оцењивала је 35 пристиглих пријава, а расположива средства, увећена у односу на прошлу и претпрошлу годину на 182 милиона динара, распоређена су на најбоље рангиране јединице локалне самоуправе.

„Драго нам је што смо овог пута према прописаним критеријумима могли да приоритизујемо нека рубна подручја на којима претходних година није био акценат, због веће угрожености других делова наше земље. Питање кретања становништва је једно је од есенцијаланих и надам се да ће се ова акција наставити, да ће бити обезбеђено још средстава да се уђе у срце Србије и пружи свим људима у селима оно што је најважније – кретање и мобилност“, истакао је др Небојша Бојовић.

Фото: Синиша Ђукић

Данашњом одлуком о додели новца за ове намене, укупан број јединица локалних самоуправа које су за три године овим програмом снабдевене бесплатним превозом за  житеље села са својих територија, попео се на 61. На овај начин, биће решен проблем превоза за више од 400.000 становника у око 1.200 села.

Чак 20 од ових 26 општина којима су данас додељена средства за куповину минибуса, није до сада имало организован градски и приградски превоз.

Минибусеви купљени овим средствима служе за потребе превоза сеоског становништва из једног села у друго или из села у градско/општинско седиште. На овај начин становницима села омогућава се обављање привредне активности, доступност адекватне здравствене заштите, одлазак у школу најмлађима, спортске и културне активности.

Фото: Синиша Ђукић