Кркобабић: Још 100 девојчица и дечака у сеоским кућама широм Србије

„Још 100 девојчица и дечака са својим родитељима пронашло је нови дом у сеоским кућама широм Србије. Међу њима је и породица са осморо деце која одлази пут Банатског Аранђелова“, изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић након седнице комисије, на којој је одобрено још 120 захтева за куповину кућа на селу и додао „Наставља се тренд – једна трећина њих одлази из града у село, а дисперзија је широка – од Војводине до југа Србије. Укупно је до сада додељено чак 2320 кућа, за 6500 људи и 3200 деце“.

Заменик председника комисије, агроекономиста Милан Простран поделио је утиске након седнице “Комисија је и овога пута имала задовољство да констатује да је интересовање све веће. Сматрамо да би у Буџету за наредну годину требало обезбедити и већа средства него претходних година за овај програм“.

Након данашње седнице одржане у Палати Србија жеља да се коначно пробуде у сопственом дому испуњена је за 179 људи и 100 малишана, тачније још 59 парова, 24 самохрана родитеља и 37 појединаца!

Највише кућа данас је одобрено у Сомбору – 14, Новој Црњи – 9, Новом Кнежевцу и Бечеју – 8, док је највеће интересовање у осталим деловима Србије владало за Пирот и Голубац. Најтраженије село је овог пута Банатско Аранђелово у које ће се доселити пет породица, међу којима и брачни пар са осморо деце.

Добитници највеће куће од чак 346 квадрата селе се у Српску Црњу, где ће моћи да саде и гаје на више од 19 ари плаца. Највећа окућница од око 40 ари,  припала је, међутим, самосталном пољопривреднику у Општини Житиште, селу Српски Итебеј. У најмању кућу од 40 квадрата, у румском селу Добринци, уселиће се самохрана мајка са двоје деце. Најјефтинија кућа овога пута коштала је 480.000 динара и налази се у сомборском селу Бездан.