Кркобабић: Социјална гарантована пензија од шездесетих у износу од 600 долара

Први сусрет министра за бригу о селу Милана Кркобабића са новоизабраним амбасадором Јапана у Републици Србији Њ.E. господином Имамуром Акиром одржан је данас у Палати Србија.

Тема састанка  била је како очувати и унапредити руралне средине и поспешити међусобну сарадњу Србије и Јапана на том пољу.

„Квалитет живота у сеоским срединама, поготово оних најмлађих и најстаријих је приоритет државе Србије“ рекао је Кркобабић.

Посебно је истакнуто да социјална – гарантована пензија као институт социјалне политике представља најефикасније средство у борби против сиромаштва. Према речима господина Имамуре овај вид давања за најстарије у Јапану постоји од шездесетих година прошлог века, данас износи око 600 долара месечно и веома је добро примљен, па иницијативу за увођење социјалне – гарантоване пензије у Србији сматра изузетно битном и оправданом.

И једна и друга земља налазе начине да живот на селу учине примамљивим и да процес миграција из градова у села, који је започео у време пандемије корона вируса, наставе новим програмима за обнављање неразвијених региона и систематским побољшавањем услова живота и рада у сеоским срединама.

У наредном периоду биће размотрени конкретни програми Владе Јапана за побољшање квалитета живота у локалним срединама Србије.

Састанку су присустовали и трећи секретар Амбасаде Јапана Огура Каори, секретар Министарства за бригу о селу Снежана Петровић и помоћник министра Тијана Нешић.