Милан Кркобабић: Кључеви за хероје – куће за још 100 породица у 79 села

„На овај начин Република Србија односи праве, суштинске, људске победе. Без оваквих победа не можемо да идемо напред. Ово су прави хероји, али ми им нећемо дати медаље – даћемо им кључеве. Добиће свој кров над главом и они су будућност Србије“ поручио је данас у Палати Србија министар за бригу о селу Милан Кркобабић, након потписивања 100 уговора са новим власницима сеоских кућа са окућницом.

Кров над главом добило је још 248 људи, од чега је 98 малишана. Тиме се укупан број усељених кућа од почетка програма попео на 2.200, а само ове године додељена су средства за 540.

Међу данашњим званичним власницима своје прве некретнине је 50 парова, 17 самохраних родитеља и 33 појединца. Новe комшије стижу становницима 79 насеља у 40 општина.

Некадашња првакиња Балкана у триатлону Вида Медић, након завшене ликовне академије остала је да живи у Београду пуних 12 година, а сада је решила да се пресели у Бачку Тополу и у селу Бајша усели у своју кућу „Рођена сам у Книну, живела на разним местима, у Србији и иностранству. Ова кућа је прво што имам на своје име. Посебно ми значи у тренутку када сам покренула и сопствени посао – пишем и илуструјем књиге за бебе. Свој живот и породицу видим у Бајши, а моје књиге ће видети цео свет“, рекла нам је насмејана Вида.

Едита и Жељко Врачевић са своје троје деце подстанарски живот у Малом Зворнику замениће сеоском средином Доње Борине и миром у сопственом дому „Ово је за нас заиста нови почетак и велика брига мање. Пресрећни смо што ћемо напокон имати свој кров над главом, а деца здравију средину за одрастање“ изјавио је Жељко.

Општина Нови Бечеј где ће се доселити 14 породица, од чега половина у село Ново Милошево, овога пута је на врху по броју усељених кућа. Велико интересовање је било и за насеља Оџака, у којима ће живот започети 12 породица, као и Шида где ће оживети осам напуштених кућа. У осталим крајевима Србије предњаче Владимирци, Блаце, Алексинац и Свилајнац, где се миграцијом младих из села у град све више мења демографска слика.

Најјефтинија некретнина овог пута кошта 522.333,51 динара, налази се у селу Торда код Житишта и биће нови дом двадесетогодишњег младића који у њему намерава да ствара своју породицу.

Најмање куће од 43 квадрата добиће власнике у Бачу и Шиду, највећа од 272 квадрата у Бачкој Тополи, док је најпространија окућница од 13,5 ари припала супружницима у Владимирцима.

Градску адресу за сеоску промениће 22 породице, а места из којих одлазе у села свих крајева Србије су Београд, Ниш, Зрењанин, Зајечар, Јагодина, Сурдулица, Алексинац.

Након што је Влада Србије одобрила додатних 395 милиона динара за Програм доделе бесповратних средстава за ове намене, омогућена је куповина још 350 кућа, од којих је првих 100 данас већ добило своје власнике.