Министар Кркобабић и Епископ Игњатије: Саборност и моба темељ задругарства

„Саборност и моба темељ су задругарства“ истакли су министар за бригу о селу Милан Кркобабић и Њ.П. Епископ браничевски г. Игнатије данас у земљорадничкој задрузи „Свети Трифун“ у Великој Плани.

 

На обронцима изнад манастира Копорин министар и епископ састали су се са председницима општина Велика Плана, Параћин и градоначелником Пожаревца.

Манастир Копорин, бисер браничевске епархије, поред разгранате манастрирске економије, под својим окриљем има и земљорадничку задругу „Свети Трифун“, којој су 2021. године додељена средства из Програма подршке развоју задругарства Министарства за бригу о селу, за набавку опреме и механизације у виноградарству.

Задружне парцеле под виновом лозом, укупне површине седам хектара уз нову, савремену опрему и начине одлежавања у барик бурадима, сада дају годишње око 25.000 литара вина.

„Држимо се углавном аутохтоних сорти белог грожђа као што су италијански Ризлинг и Тамјаника од белог грожђа, а од црвеног најзаступљенији је Прокупац“, рекао нам је Епископ Игнатије и додао: „У сезони бербе, организуемо мобе као некада, у којима учествује поред свештеника манастира око 200 људи из свих околних села. То су дани о којима се после током целе године прича“.

Најзначајнији купци ове задруге су трговински ланци, манастири, ходочасници који посећују манастир, а задруга за сада нема амбиције за пласман на инострано тржиште.

Министар Кркобабић је заједно са председником општине Велика Плана Игором Матковићем, председником општине Параћин Владимиром Милићевићем  и  градоначелником града Пожаревца Сашом Павловићем присуствовао традиционалном благодарењу Господу за нови род и бербу грожђа.