Кркобабић: Живот на селу кроз фотографију и стихове

„На Михољским сусретима у Конопници изабране су најбоља фотографија и песма о животу на селу“ поручио је министар Милан Кркобабић, након одржаних Михољских сусрета у Општини Власотонце, манифестацији коју је пре три године осмислио и утемељио са песником Љубивојем Ршумовићем.

Лепоту и аутентичност сеоског живота објективом свог фотоапарата забележио је Далибор Илић из села Орашје и освојио прво место на овом конкурсу.

Најлепше стихове који славе сеоски живот „Сд да погледаш моје село, лепотиња. Нов, убав, голем мос, црква лепа трешти. Црквено сређено, чк и летњиковац има. Нигде лепше ко у Конопницу за Михољске сусрете није….“ испевала је Весна Јовановић, учитељица из Конопнице.

„Осим фотографијом, бавим се и планинарењем, па ми је велика страст да бележим посебне моменте на својим путовањима. Највише ме инспирише сеоски живот. Истовремено и прелепа, дарежљива природа и велика мука и труд сељака“, рекао нам је Далибор Илић чији је снимак победио у конкуренцији од 55 пристиглих.

„Моје село Конопница“, написана аутентичним призренско-тимочким дијалектом, освојила је гласове и жирија и публике. Речником предака, на духовит начин Весна Јовановић описала је како се некада живело у Конопници.

„Овогодишњи Михољски сусрети подсетили су на најлепше дане у овом селу када је све врвело од народа, смеха и граје“ рекла је она.

Овом својеврсном тријумфу креативности, у љупком месту крај Власине, протекле недеље присуствовало је готово 5.000 посетилаца. Осим такмичења за најфотографију и песму инспирисану селом, организоване су и традиционалне спортске и народне игре, музички наступи и гастрономски специјалитети.

Хиљаде гостију и учесника уживало је у изложби дечијих радова, слушању здравица, изворних песама и фоклорном наступу. Највише смеха изазвало је такмичење малишана у традиционалним спортским играма – надвлачењу конопца, стоном тенису и малом фудбалу.

Одличном расположењу, допринео је наступ прослављених Власотинчана Матеје Станисављевића, најбољег младог трубача на сабору у Гучи, као и Давида Антића чији је оркестар ове године освојио друго место у Драгачеву.

Претходне недеље окупљали су се и сељани Нове Вароши, Сокобање, Бабушнице, Параћина, Раче, Варварина, Бољевца и Владимираца и прослављали своје Михољске сусрете. Свако у складу са традицијом свог краја. Такмичили су се фрулаши и гуслари, трчало се у џаку, такмичило у клису, надвлачењу конопца, пикаду, а незаобилазни су били и гурманлуци попут гулаша, котлића и свих врста колача.

Овог викенда сви путници намерници и случајни пролазници имају шаренолик избор манифестација широм Србије. У Косјерићу их очекују боћање, стреличарство, друштвене игре, фолклор, рецитовање, изворно певање. Бачка Паланка планира излужбу рукотворина, сувенира и избор најлепше ношње, док ће се мештани белопаланачких села такмичити у припремању проје. У Књажевцу госте ће дочекати певачи, беседници, фрулаши, гајдаши, док Љубовија обележава Михољске сусрете уз Дринску регату. Пирот, Пријепоље, Ириг, Крупањ и Кнић нуде овог викенда такође богат кулурно – уметнички и спортски програм.