Кркобабић и академик Шкорић са мештанима села Винци

„Голубац и његова села су без икакве сумње реална шанса за нови почетак свих оних који желе да се настане у не тако малом броју празних кућа, али и да  и отпочну сопствени посао у туризму или пољопривреди. Довољно је рећи да Србија нема море, али да се Дунав од зидина голубачке тврђаве простире шест километара у ширину“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић, приликом данашње посете Браничевском округу где је, заједно са председником Академијског одбора за село САНУ академиком Шкорићем обишао општину Голубац.

Министар је своју посету започео састанком са председником општине др Небојшом Мијовићем и руководством општине, а теме састанка биле су задругарство и туристички потенцијали развоја Голупца и његових села. Мијовић је захвалио министру на програмима за ревитализацију села које Министарство за бригу о селу реализује и на чијим конкурсима је ова општина добила значајна средства, захваљујући којима се осећа знатан бољитак у квалитету живота мештана голубачких села.

Један од тих програма је реализован прошлог априла када је Голубац добио бесповратна средства у износу од седам милиона динара за набавку минибуса за превоз сеоског становништва. Минибус је сада стигао и путници из 21 голубачког села од јуче коначно не морају више да брину о превозу. Служиће за првоз из једног села у друго, као и из удаљених села у Голубац.

„Ово је велика ставр за нас, више не морамо да молимо некога да нас одвезе код лекара или да скупљамо новац за такси за сваку посету лекару или одлазак у пошту или куповину“, рекли су видно узбуђени мештани села Винци са којима се министар састао у тек обновљним просторијама сеоског дома културе да поразговара о свим проблемима и питањима који их интересују.

„Оно што нам треба и чему се надамо је лекар у селу и социјална – гарантована пензија“ повериле су се министру средовечне госпође, у препуној сали овог лепог и уређеног браничевског села.

Кркобабић је након тога посетио и трочлану породицу у селу Војилово, која је пре две године добила кућу са окућницом такође преко Програма министарства за бригу о селу. Александар Ивковић (31), Кристина Живковић (33) и њихов трогодишњи син Јаков нису крили своју срећу „Није било тешко прикупити документацију и Општина нам је много помогла“, каже Александар. „Од тада баш много причамо о срећи која нас је снашла. Раније смо живели у заједници са мојим родитељима и братом, недалеко одавде. Сада имамо свој комфор и мир, своју слободу. Планирам да овде пребацим и одгајивачницу паса,  која је остала у кући у којој сам одрастао.“

Александар је иначе запослен као учитељ у основној школи у селу Браничево, на 15 километара од Војилова. Као свакодневни подсетник да је у селима све мање деце су његових шест ђака у учионици. Нада је да ће овај програм Министарства утицати да се и таква слика све више мења.

Баш у Војилову, ове јесени Општина Голубац ће организовати трећи пут Михољске сусрете села, финансиране средствима истог Министва. Манифестација је планирана за сам крај септембра уз разноврстан програм – смотру традиционалних спортских игара,  наступе Културно-уметничких друштва, изложбу посластица, као и домаћих рукотворина и занатских радионица.

Ни први значајан и успешан програм Министарства за бригу о селу – развој задругарства, није мимоишао ову општину. Земљорадничка задруга „Голубац“ која се бави прерадом жита, добила је преко конкурса Министарства средства за још успешнији свој рад.