Кркобабић у Новој Вароши – Обичан човек у центру пажње

„Доследно и упорно радићемо на томе да све ове старије жене којих има доста у селима Нове Вароши, као и оне широм Србије добију заслужену социјалну – гарантовану пензију у износу не мањем од 100 евра.  То је најмање што сви ми као друштво и држава можемо да учинимо за њих“, изјавио је између осталог министар за бригу о селу Милан Кркобабић у Новој Вароши, отворивши Михољске сусрете села у селу Божетићи.

Присутни бројни грађани су са одушевљењем поздравили предлог, а групе вредних домаћица су се интересовале када ће коначно моћи да рачунају на ту врсту помоћи.

Теме непосредног разговора министра са мештанима, заједно са општинским руководством, биле су развој задругарства, минибус за превоз сеоског становништва, завршетак радова на водоводу, обнова сеоског дома културе, покретање привредних активности, посебно могућност да се стави у функцију тренутно затворени оближњи текстилни производни погон.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић захвалио је министру на свим напорима које улаже у ревитализацију села и видљивим, конкретним резултатима које постиже „Ми као локална власт чинимо све што је у нашој моћи, али неопходна је оваква сарадња са републичким нивоом. Ово је прави пример бриге државе и правих пројеката“ рекао је Васиљевић.

Нова Варош је једна од општина која је по Јавним конкурсима, поред средстава за куповину минибуса за превоз сеоског становништва и финансијског подстицаја за једну задругу, други пут добила средства Министарства за бригу о селу за организацију манифестације Михољски сусрети села, коју је министар Кркобабић утемељио са песником Љубивојем Ршумовићем.

Данас су Божетићи бројнe посетиоцe дочекали богатим такмичарским, културно – уметничким и изложбеним програмом.

Уз звуке народних песама, извике и виртуозе у свирању гусала одвијало се такмичење у народном вишебоју. Одмеравале су се снаге у бацању камена с рамена, превлачењу клипка и конопца, обарању руку, скоку у даљ.

Посебно атрактивна била је вуча влаке воловском запрегом.

Проглашени су и прваци гастрономских специјалитета – најбољи златарски сир заштићеног географског порекла и најукуснија хељдопита. А док је трајала манифестације на штандовима у близини попришта спортских мегдана, били су изложени домаћи специјалитети и народна радиност, аутентични производи који се вековима праве на овом подручју.

Данас, на верски празник Велика Госпојина, Михољски сусрети се одржавају и у Власотинцу, Сокобањи и Бабушници.

Ове године ови сусрети организују се у 95 локалних самоуправа, окупљају 1500 села са рекордних 200.000 учесника и посетилаца.