Кркобабић – “најпроја” изабрана у Медвеђици код Жагубице

„Проју са највећим пречником од један и по метар умесила је Зорица Милосављевић из Медвеђице“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након одржаних  Михољских сусрета села у Жагубици, манифестације коју је утемељио заједно са песником Љубивојем Ршумовићем и која се одржава трећу годину.

Протеклог викенда богат целодневни програм у селу Медвеђица, најмањем насељеном месту Жагубичке општине, почео је избором „најпроје“ и „најсира“. Комисија на челу са Радованом Субином, витезом кулинарства и међународним судијом за оцењивање јела, пића и колача, вредновала је квалитет и за најбољу проју, од изложених 15, наградила је Стану Зарић.

Проју са највећим пречником од 146 центиметра умесила је Зорица Милосављевић, док је највеће парче сира 42 x 43 центиметра припремило Удружење жена „Хомољке“ из Жагубице.

Одмах након оцењивања посетиоци су били у прилици да дегустирају ове специјалитете и увере се у њихов укус, мирис и сласт.

Тик поред гастрономских ђаконија одвијали су се мегдани у народном вишебоју који изискује нарочиту снагу и издржљивост – бацање камена с рамена, надвлачење на брвну, пењање уз конпац, надвлачење конопца и трчање у џаку.

У заборављеној старој, а сада оживљеној дисциплини – гурање запрежних кола победио је Зоран Грујић, а изабран је и најбржи водоноша, затим највештији момак у гурању бурета и гурању точка.

У оштрој конкуренцији по сунчаном дану бирао се и најуређенији и најмаштовитији штанд, а највећи аплауз тог дана чуо се на додели награде за најдужи пољубац која је отишла је у руке Татјане и Синише Вуковића.

Културно – уметнички програм, влашке и српске игре представили су сви ансамбли општине Жагубица, а у близини позорнице, своје сувенире, ношњу, сирупе, мед, пекмезе и још много других ђаконија нудили су на штандовима бројни излагачи.

Манифестација је завршена величанственим колом свих учесника и гостију – више од хиљаду људи спонтано се ухватило за руке заигравши на ливади, у окружењу столетних шума.

Прошле недеље Михољске сусрете приредио је и Гаџин Хан у два своја села – Горњем и Доњем Душнику. Ту су сељани одмеравали снаге у гађању луком и стрелом, обарању с дебла, пењању уз стабло, а једна од занимљивих дисциплина била је гађање секиром у мету.

Претходних дана августа Михољски сусрети организовани су и у селима Житишта, Кикинде, Врњачке бање, Трговишта и Мајданпека а за наредни викенд организатори манифестације, коју средствима Министарства за бригу о селу ове године приређује 95 општина и градова Србије, најавили су богат програм у Суботици, Ковачици, Бољевцу, Кикинди, Мерошини, Кули и Крушевцу.

Судећи по претходним и овај викенд биће узбудљив и шарен, уз традиционалне укусе и ноте, за многе победнички а за остале свакако вредан памћења.