Кркобабић: На “Михољским сусретима села” изабрано и најлепше двориште

„За најлепше уређено двориште проглашено је двориште Жике Лазића из Лапова“

саопштио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након одржаних  Михољских сусрета села у Лапову, манифестације коју је утемељио заједно са песником Љубивојем Ршумовићем и која се одржава трећу годину.

„За све је потребна љубав и предани рад. И кућу и врт сам својим рукама направио. У њему се налазе биљне врсте не само са нашег поднебља, већ и из разних далеких земаља, све што може овде да успева посадио сам“, изјавио је Лазић. „Највећа инспирација за мене је породица, која се током летњих месеци окупи да ужива у овом парчету раја, али драга ми је и ова награда као потврда да то што радим и други препознају“ рекао је Лазић.

Награду за најлепши дворишни детаљ добила је Слађана Динић. Она је свој живот у стану оплеменила бавећи се детаљима у башти и сматра да је, осим лепоте и уживања, обавеза свих нас да бринемо о простору који нас окружује.

Лапово је овај избор одржало у оквиру манифестације Михољски сусрети села и своје представнике у две поменуте категорије послало на окружно такмичење дворишта из читаве Централне Србије, а наредне године планира представнике у још две категорије признате и у свету и у Србији – најлепше етно двориште и најлепше парк двориште.

Осим ове лепоте за очи, учесници и посетиоци рекордно посећених Михољских сусрета у Лапову уживали су у такмичењу у припреми рибље чорбе, презентацији штандова етно удружења, воћара, винара, пчелара, а одјекивало је и ватрено навијање за победу у народном вишебоју  – бацање камена с рамена, труле кобиле, преношење воде и преношење јајета кашиком, круњење кукуруза… Уз ритам и плесне кораке културно – уметничких друштава, уследио је избор најлепшег и најукуснијег старинског колача,  као и најбоље урађене рукотворине.

Општина Богатић је своје Михољске сусрете уприличила у селу Црна Бара, где је окупила 12 од 14 својих села. Даровите  мештанке смењивале су се на радионицама старих заната – веза, златовеза, ткања, а ништа мање запажена била је ликовна колонија. Особености овог краја су вајат Хајдук Станка у истом дворишту куће првог ветеринара у Србији Јове Алексића, али и етно комплекс Совљак, један од пет првих етно паркова у нашој земљи, са приказом делића старе Мачве – аутентичним кућама са окућницом из периода краја 19. века. На овим локацијама одржани су песничко вече, фолклорни, певачки и инструментални наступи. Највећу пажњу свакако привукао је целовечерњи приказ традиционалних обичаја Мачве – вожња фијакерима, пресретање пролазника бусијама, куповина младе и избор за најбољег хајдука тог краја.

У исто време на другом крају земље, у источној Србији, Михољски сусрети села одржани су по први пут и у Лубници код Зајечара. Почело је турниром у малом фудбалу, затим је организовано такмичење у спремању традиционалних јела, а гостима је приређен и богат културно-уметнички програм уз дефиле фоклорних група.

Тог дана Лубницу је посетило преко 1000 људи, међу којима је било  оних који су дошли из суседних општина, али и из суседних држава – Бугарске и Румуније.

Организатори манифестације, коју средствима Министарства за бригу о селу ове године приређује 95 општина и градова Србије, најављују овог викенда богат програм у Житишту, Гаџином Хану, Врњачкој Бањи, Жагубици и Трговишту. Зато, сви који нису отишли на летовања изван граница наше земље, или се спремају за путовања, имају отворен позив да своје време квалитетно проведу уз одличну забаву, старе, проверене гурманлуке и понешто науче о детаљима из заборављене српске традиције.