На Михољским сусретима проглашен најбољи српски гајдаш

саопштио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након одржаних  Михољских сусрета села у Ђуринцу код Сврљига, манифестације коју је утемељио заједно са песником Љубивојем Ршумовићем и која се одржава трећу годину.

На такмичењу у Сврљигу изабран је најбољи српски гајдаш, Еди Тајм (35), етно музиколог из Сремске Митровице. У тесној међународној конкуренцији где су се за титулу за највећег виртуоза на овом традиционалном инструменту, борили  домаћи, али и извођачи из Македоније, Бугарске и Грчке, победио је млади професор музичког који свира и друге традиционалне инструменте попут фруле и кавала.

Еди Тајм се издвојио и тиме што уз свирање на гајдама и пева. Према оцени жирија етно музиколога, међу којима и  чланица Института САНУ Мирјана Закић,  његов наступ у категорији трогласних гајди награђен је као најкомплетнији.

„Конкуренција је била јака, било је укупно 18 учесника из свих крајева Србије и околних земаља. Такмичило се много младих гајдаша које изузетно ценим, попут нашег најмлађег извођача на овом инструменту Стефана Филиповића из Лебана“– рекао нам је Еди Тајм.

Многе је изненадило што су се за титулу нај-гајдаша бориле и две девојке. То су Калина Николова из Бугарске и Станислава Ђорђевић из Сомбора.

На бини у Ђуринцу своје умеће приказала су и браћа Јовановић, Јован (22) и Александар (20), познати сврљишки гајдаши. Љубав према овом инструменту,  нарочито типу трогласних сврљишких гајди пренео им је прадеда Ненад, а свирао их је и чукундеда Петроније Јовановић.

„У време наших предака није се могла замислити свадба у Сврљигу без гајди, док је данас својеврстан спектакл када младенци затраже гајдаша“- изјавио је Јован.

Осим овог такмичења, на манифестацији у Сврљигу била је организована и радионица за децу у припреми белмужа, промоција старих ношњи и заната као и игре за пензионере, где се у шаху и пикаду надметало око 50 трочланих екипа.

У име Министарства за бригу о селу присутвововао је државни секретар Зоран Димитријевић и поручио да су „Михољски сусрети села“ прилика да се поново покажемо као добри домаћини, као толерантни људи који радо организују овакве манифестације.

Овај догађај, али и сусрете организоване претходних дана у Медвеђи, Сјеници, Зајечару, Алексинцу и Трстенику, посетило је више од 15.000 људи. Осим гостију из наше земље, програми су привукли и велики број туриста из иностранства, посебно Румуније и Бугарске.

Организатори манифестације коју средствима Министарства за бригу о селу ове године приређује 95 општина и градова Србије, најављују овог викенда богат програм у Лапову и Богатићу. Зато, сви који нису отишли на летовања изван граница наше земље, или се спремају за путовања, могу своје време квалитетно да проведу уз одличну забаву, старе, проверене гурманлуке и  понешто науче о детаљима из заборављене српске традиције. Списак места са датумима одржавања програма овог лета и јесени, налази се се на сајту Министарства за бригу о селу.