Кркобабић: Ускоро двехиљадита кућа на селу!

„Ускоро ће бити додељена и двехиљадита кућа на селу. Изненађујуће, све више је оних из града који крећу пут села, а изјава младог Мирка Говедарице да је кућа на селу пут до савршеног живота је за све нас, без сумње охрабрујуће сазнање“ изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу приликом потписивања још 151 уговора за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у свим крајевима Србије.

Мирко Говедарица, након пет година подстанарског живота у граду са супругом и двоје деце од сада ће живети у селу Лазарево у околини Зрењанина. „Желимо да се бавимо воћарством и да направимо узгајивачницу паса, а село је једино место где можемо да остваримо наше планове “

Данашњим потписима на уговоре кров над главом обезбеђен је за још 229 људи и 103 малишана, а укупан број домова који су преко Програма Министарства за бригу о селу додељени широм Србије ближи се невероватном броју од 2.000!

Новe комшије добиће житељи у 90 насеља у 44 општине у Србији.

Жељуша у Димитровграду је и даље једна од најпопуларнијих села на југу Србије, где се овога пута селе и две младе пријатељице које ће живети у кућама једна до друге.

„Жељуша је место које спаја два града, природа је прелепа и радујем се што ће моја ћеркица расти у тој здравој средини. Магистар сам фармације и радим у струци у апотеци, али желим да се опробам и у пољопривреди.“ изјавила је Јелена Соколов, једна од добитница средстава за куповину куће на селу. Прва комшиница биће јој другарица Наташа Станчев, која ће се из Димитровграда преселити са са трогодишњим сином „Дуго смо покушавали да решимо стамбено питање и ово је стварно остварење сна. На четвртој години сам пословне економије, а планирам да се бавим и рачуноводством онлајн. Радујем се што има доста нових породица које су се доселиле у Жељушу“, рекла нам је Наташа.

Захваљујући овом Програму Министарства за бригу о селу, само од почетка ове године 260 сеоских кућа са окућницом добило је нове станаре. Међу данашњим добитницима је 80 парова, 16 самохраних родитеља и 55 појединаца.

Војвођанска села настављају истим темпом да привлаче младе парове. У Бачком Петровом Селу, у ком је од почетка програма већ усељена 61 кућа, сада ће стићи житељи у још седам. Највише потписаних уговора имају Оџаци, где ће се распоредити 17 нових власника, а одмах за њима је Кањижа са 16 кућа, која је и у претходној овогодишњој комисији већ добила 17 нових власника.

Како су и чланови Комисије потврдили, од како је Програм покренут, просечно сваког дана стигне 10 до 15 захтева за куповину кућа на селу, а интересовање не јењава, већ расте. Новац се додељује по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.