Стефан Кркобабић: За ПУПС егзодус се неће десити и на то нећемо пристати

Шеф посланичке групе Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда Стефан Кркобабић током скупштинског заседања посвећеног посланичким питањима, поставио је најбитније питање тренутно и упитао је министра државне управе и локалне самоуправе Александра Мартиновића колико је Србија као држава суштински присутна на Косову и Метохији.

– Нећу поставити питање о дијалогу, о блокади, о споразумима и о имплементацији. Моје питање је атипично и зато ћу га поставити човеку који је данас доста говорио, али бих волео да чујем његово мишљење и размишљање о овој теми. Министре Мартиновићу, ви сте на челу министарства државне управе и локалне самоуправе, који имате велико политичко искуство и добро памћење. Питање зато не постављам случајно вама. Конкретно, колико смо као држава, као представници државе суштински присутни међу грађанима, међу Србима на Косову и Метохији, на северу КиМ, али и у осталим деловима КиМ – упитао је Кркобабић и појаснио:

– Када кажемо присутни не мислим на изјаве, него на конкретан континуиран рад и деловање. Пре свега у области благовременог и истинитог информисања, али и кординирања активности битних за живот и доношење важних одлука.

Кркобабић је то образложио зашто то говори, и рекао да је то због спречавања нежељене и неочекиване активности које смо, како је рекао, на жалост имали прилику да доживимо деведесетих година на територијама где су живели наши сугражани.

– За ПУПС егзодус се неће десити и на то нећемо пристати – био је категоричан Кркобабић.

Његово друго питање било је председници Владе Ани Брнабић, рекавши да је концепт финансијске помоћи намењен најстаријим и најмлађим изузетзно добро прихваћен од стране грађана Србије.

– Пре свега зато што та помоћ треба да стигне када је најпотребнија, а она је овог пута стигла и стиже. Моје питање такође је везано за наше грађане на Косову и Метохији: Да ли планирате да нешто слично, потпуно примерено, нашим сународницима на Косову и Метохији? Наравно, уз све оно, све што се и до сада реализује на територији АП Косова и Метохије. Од посебног значаја за грађане, за наше сународнике, било да се помогну домаћинства, задруге, сеоска-пољопривредна газдинства и да се омогући покретање различитих послова који би постали сигуран извор егзистенције за наше људе. На тај начин они би имали додатну подршку – закључио је Кркобабић.

Мартиновић је на питање посланика Стефана Кркобабића одговорио речима да је то “срце Србије и да предаја није опција”.

– Што се тиче наше, суштинске присутности Србије на Косову и Метохији, она постоји све док Срби, а сви Срби на КиМ то чине, у Александру Вучићу виде свог председниска и све док у Влади Србије виде своју владу. И док је тако, Србија је сушински присутна на Косову и Метохији – поручио је Маритновић.

Додао је да то важи и за Србе у неким другим околним земљама.

– Исто и Срби у Црној Гори у Александру Вучићу, између осталог, виде и свог председника, и у Републици Српској такође у Александру Вучићу виде свог председника, и Срби у Хрватској такође у Александру Вучићу виде свог председника, што значи да смо успоставили, иако не у потпуности, толико жељено српско јединство – нагласио је Мартиновић.

Напоменуо је да је то једино што може Србе да спасе у овим тешким временима.

– Морамо да мислимо својом српском главом, да на свет гледамо својим српским очима, и да водимо само српску политику и ничију туђу, јер кад год смо водили туђу политку, пуцала је кичма српском народу – нагласио је Мартиновић.

Премијерка је, одговарајући на питање Стефана Кркобабића у вези са могућношу да се грађанима на КиМ додатно помогне, поручила да Влада на томе ради стално и напорно и са председником Србије и с директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем.

– Желим да људима на КиМ поново упутим најдубљу могућу захвалност за њихову достојанствену борбу, за њихово стрпљење, за то што чувају нашу Србију на КиМ, а ми ћемо се трудити и са Српском листом да пружимо све што им потребно – рекла је Брнабић.

Истакла је и да се може видети у некој мери и промена политике ЕУ и САД, што је досад било незамисливо.

– Међутим, паметна политика Александра Вучића и стрпљење нашег народа на КиМ довели су до тога да ћемо вероватно ускоро видети и неке санкције за Приштину, и надам да ће то довести коначно до дугорочније промене политике, а ми ћемо бити ту за наш народ – поручила је Брнабић.