Кркобабић: Радује чињеница да се све већи број младих сели из града у село

Налази у прелепом Бачком Брестовцу и додељена је на седници комисије Министарства за бригу о селу, уз још 150 других у селима широм Србије.

Тек што је потписано 109 уговора са младима који су добили куће на селу, новом седницом Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Палати Србија, кров над главом обезбеђен је за још 229 људи и 103 малишана, а укупан број  домова који су преко Програма Министарства за бригу о селу додељени широм Србије премашио је  – 1890!

Ректор Београдског универзитета и председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта, проф. др Владан Ђокић рекао је „Ово је изузетно значајан програм који даје видљиве резултате у очувању и развоју села. На данашњој седници разматрали смо преко 150 пријава и донели смо одлуку о додели средстава за куповину 151 куће на селу. Желим да апелујем на све заинтересоване да се пријаве, али и на Министарство и Владу Републике Србије да овај програм настави, с обзиром на његову важност за нашу државу“.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић истакао је да нарочито радује чињеница да је све већи број породица које се селе из града у село „Упечатљиви су ево примери младих, високо образованих људи који из Београда одлазе у Рујевац код Љубовије или у Лок код Титела“, рекао је Кркобабић.

Захваљујући овом Програму Министарства за бригу о селу, само од почетка ове године 260 сеоских кућа са окућницом добило је нове станаре. Међу данашњим добитницима је 80 парова, 16 самохраних родитеља и 55 појединаца.

„Све сумње у вези са овим програмом су одагнане. Програм је упечатљив ,спасоносан за рурални део Србије и мора да живи још барем деценију. Тада би без дилеме, тренутна слика села била промењена“, изјавио је заменик председника Комисије, агроекономиста Милан Простран.

Након ове седнице, новe комшије добиће житељи у 90 насеља у 44 општине. У Бачком Петровом Селу, у ком је од почетка програма већ усељена 61 кућа, сада ће стићи комшије у још седам. Уз ово, међу најтраженијим селима је овога пута и Хоргош, где је Комисија одобрила осам захтева.

Највише одобрених пријава имају Оџаци, где ће се распоредити 17 нових власника, а одмах за њом је Кањижа са 16 кућа, која је и у претходној овогодишњој комисији већ добила 17 нових власника.

Најјефтинија некретнина овог пута коштала је 540.608 динара, а налази се у селу Милива код Деспотовца. Најмања кућа од свега 23 квадрата биће усељена у Гргуревцима код Сремске Митровице, док ће на највећој окућници овога пута – 1,07 хектара,  садити, косити, орати супружници у Владимирцима.

Како су и чланови Комисије потврдили, од како је Програм покренут, просечно сваког дана стигне 10 до 15 захтева за куповину кућа на селу, а интересовање не јењава, већ расте.

Подсећамо, новац се додељује по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.