Кркобабић: Готово трећина власника промениће градску средину за сеоску

Тања и Ненад Сарић, млади брачни пар, подстанари са Новог Београда, прелазе да живе у Мало Црниће. Упркос свим предрасудама ови образовани млади људи, правник и економиста мењају градску адресу за сеоску.

„Породица је најважнија, имамо девојчицу од три године којој ћемо моћи да се посветимо много више него у ужурбаном граду. Бавимо се виноградарством и винарством и то нас је подстакло да се преселимо у нову средину “ изјавила је Тања.

Ово је само једна од многобројних породица којима се остварио животни сан.

„Десило се оно о чему смо могли само да маштамо и сањамо, а то је да готово трећина младих људи који су данас добили од државе куће на селу, долази из градова“, изјавио је министар Кркобабић приликом потписивања уговора за још 109 кућа са окућницама у селима Србије, чиме се укупан број празних сеоских кућа које су добиле нове станаре повећава на 1740.

Министар је најавио да ће се већ у понедељак на комисији за доделу бесповратних средстава наћи још 151 сеоска кућа.

Осмеси и узбуђење испунили су и овог пута хол Палате Србија, а повод је кров над главом за још 155 људи и 96 деце широм Србије. Данас је сеоске куће добило 46 парова, 18 самохраних родитеља и 45 појединаца, углавном пољопривредника и пољопривредница.

„Пресрећна сам! Кућа има 65 квадрата и велико двориште и цена је била испод 450 хиљада динара. Стварно ми није било тешко да пронађем кућу и жеља ми је да у њој ускоро заснујем своју породицу“ рекла нам је Милица Павлов из Димитровграда.

Након пет година подстанарског живота из Новог Сада у село Виландрица у Гаџином Хану одлазе Милена и Радислав Мирић „Напокон имамо прилику да имамо своје парче земље под небом и здраву храну. Наше дете ће расти у здравој средини, уз традицију и праве вредности“ била је емотивна Милена.

Највеће интересовање ове године је у општинама Кањижа, Ада, Бечеј на северу, а на југу Димитровград, Владичин Хан…

Од како су 2021. године почели јавни конкурси за доделу средстава младима за куповину кућа са окућницом, издвојило се Бачко Петрово Село, где је са данашњом доделом усељена 61 кућа.

„Радује нас што се после толико година окренуо смер село – град и ми као локална самоуправа чинимо све што је до нас да им олакшамо и побољшамо живот у малим срединама. Овим програмом оживљавају читава села.“ изјавио је Драган Ковачев, члан општинског већа Бечеја.

Овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и појединцу до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима. Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта је ректор Београдског универзитета проф.др Владан Ђокић, а заменик председника комисије агроекономиста Милан Простран.

За ове намене у буџету Републике Србије ове, 2023. године, предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Интересовање је огромно, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.