Кркобабић и Ршум: Михољски сусрети могу да почну! Расписан за “Михољске сусрете села”

„Селу и нашим сељацима насушно је потребно да се срећу и сусрећу“, рекао је истакнути књижевник –  песник Љубивоје Ршумовић, који је на челу овог програма.

Конкурс за “Михољске сурете села”, програм који Министарство за бригу о селу успешно организује трећу годину заредом, објављен је јуче и све општине и градови Србије, заједно са својим селима, могу да почну организовање забавних, културних и спортских дешавања.

Тим поводом Милан Кркобабић, министар за бригу о селу, изјавио је за Тањуг да су ове манифестације за две године окупиле 250.000 учесника и посетилаца у 1.300 села, као и да велико интересовање очекује и овог лета и јесени – од 10 јула до 1. децембра. Календар манифестација са детаљним програмима биће објављен на сајту Министарства и сви заинтересовани грађани моћи ће да, сходно својим афинитетима, одаберу коју ће да посете.

„Покушавамо да уклопимо сва збивања у селима, летњи распуст, сеоске славе, као и долазак наших људи из иностранства, трудимо да будемо крајње практични и у складу са реалношћу на терену, па је временски распон велики“ – рекао је министар и додао „Михољски сусрети села“ превазишли су сва наша очекивања и средства до 500.000 динара које одобравамо, само су повод да људи заиста узму активно учешће у организацији и набаве све што је потребно“.

На „Мохољским сусретима села“ организују се драмска и литерарна, такмичења у натпевању, вештинама неговања старих и нових заната, спортовима, међу којима су и неки стари и заборављени.

„Оставили смо им да сами одаберу какав ће програм да организују, шта је интерсантно код њих у крају, у чему желе да се надмећу и шта да прикажу“,  рекао је Кркобабић. „Идеја је да се окупи што већи број села са једне територије. Издвојио бих Луново село код Ужица, када је направљена велика фешта, или  Михољске сусрете у селима Алексинца и Власотинца који су окупили до 5.000 људи. Такве примере очекујемо и ове године“– изјавио министар Кркобабић поводом јуче објављеног конкурса.

Подносилац пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе са читаве територије Републике Србије, које саме осмишљавају програм трајање и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације „Mихољски сусрети села“.

Манифестација се може одржати у свим насељеним местима – селима, на територији Републике Србије (изван градских, општинских седишта и приградских насеља).

На располагању за ове намене је 43 милиона динара, додељује се до 500.000 динара по пријави, а конкурс траје три недеље,  до 13. јуна 2023. године.