Кркобабић – Усвојена уредба за 2023, Михољски сусрети села најпосећенија манифестација у Србији

Манифестације „Михољски сусрети села“ биће организоване и овог лета и јесени.

Програм Министарства за бригу о селу, који је до сада већ окупио 250.000 учесника и посматрача и анимирао 1.300 села кроз културне, забавне и спортске сусрете, одржаће се трећу годину за редом.

Министар Милан Кркобабић изјавио је данас на ТВ Прва да је Влада Србије јуче усвојила уредбу којом се предвиђа и ове године организовање „Михољских сусрета села“ широм Србије. На челу програма и комисије је наш истакнути књижевник –  песник Љубивоје Ршумовић.

„Михољски сусрети села настављају тамо где су својевремено стали Сусрети села Србије, незаборавна манифестација од великог значаја за културни и спотски живот села Србије. Михољски сусрети су место где се људи срећу и сусрећу на општу радост и задовољство„ поручио је Милан Кркобабић и додао „Новчана средстава која се додељују су само иницијална каписла да се села активирају и покрену, а организација је на њима и то се показало као веома успешно“, рекао је Кркобабић.

Конкурс за заинтересоване општине за добијање бесповратних средстава до 500.000 динара, биће расписан следећег уторка, 23. маја, а учесници конкурса ће добити три недеље да осмисле програме својих својеврсних етно и спортских фестивала. По добијању средстава, предстоји им да окупе своја села и изврше припреме, а предвиђено је да прве приредбе почну већ од 10. јула. Крајњи рок за организацију ове манифестације је 1. децембар 2023. године.

Подсетимо, прошлогодишњи Михољски сурети у ужичком Луновом селу окупили су 23 села са око 1.000 учесника и неколико хиљада посетилаца. Надметале су се певачке групе, фолклор, уприличена је изложба грнчарије и старих заната Ужичког краја, а од спортских дисциплина мали фудбал, шах, стони тенис, надвлачење конопца, бацање камена са рамена, скок у даљ… Млађи учесници опробали су се у рецитацији, сликању мотива села, а старији су изложили вредну домаћу радиност. Колико је ова манифестација оставила трага показује и то што се села ужичког краја такмиче ко ће бити овогодишњи домаћин „Михољских сусрета села“.

Највеће мултиетничко село у Руми, село Путинци, ангажовало је свих 16 својих села и неколико дана низали су се шарени призори такмичења у изради предмета од кукурозовине и ручном везу, рецитовању, певању, организована је изложба ликовних радова, а своје заслужено место имали су гастрономски специјалитети.

Сремску Венцију, како зову село Моровић у Шиду, за један дан посетило је у октобру прошле године поводом ове манифестације око 2.000 посетилаца, а рекордери по броју посетилаца, око 4.000, су вишедневни Михољски сусрети у селима Алексинца и Власотинца.