Кркобабић: Још 109 кућа! Сваки трећи власник сели се из града у село!

„Чак трећина будућих власника, промениће градско пребивалиште за сеоско! Посебно радује чињеница да је међу њима 96 девојчица и дечака“, изјавио је Милан Кркобабић, министар за бригу о селу и додао да предњачи север, село Мол у општини Ада са 8 кућа, а не посустаје ни југ, село Жељуша у Димитровграду са још три куће. „Тако да се укупан број празних сеоских кућа које су добиле нове станаре повећао на 1740“, рекао је Кркобабић.

Прва седница Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у 2023. години, на којој је још 109 кућа добило нове станаре, одржана је у Палати Србија.

Председник комисије за оцену и контролу реализације пројекта, ректор Београдског универзитета проф.др Владан Ђокић и заменик председника комисије агроекономиста Милан Простран изјавили су да је новоодобреним захтевима, у селима широм Србије, кров над главом обезбеђен за још 155 људи и 96 деце. Међу добитницима је 46 парова, 18 самохраних родитеља и 45 самосталних власника, углавном пољопривредника и пољопривредница.

Општина која је за сада овогодишњи рекордер по укупним броју додељених кућа на својој територији је Кањижа у којој ће се распоредити 17 нових власника кућа. Село које је на овој додели победник по броју одобрених захтева је Мол, у Општини Ада, где ће се скућити осам породица.

Најјефтинија некретнина овог пута стаје 443.156 динара, има 65 квадрата, биће у власништву једне младе пољопривреднице, а налази се у Жељуши у Димитровграду – селу које је постало својеврстан симбол овог Програма Министартсва за бригу о селу.  Након што је до сада тамо већ усељено седам кућа, од чега пет у истој улици, пробудио се и оживео некада пуст крај, па се уместо тишине проламају дечија граја и смех. На данашњој комисији одобрено је још три захтева у овом селу на југу Србије.

Од како су 2021. године почели јавни конкурси за доделу средстава младима за куповину кућа са окућницом,  издвојило се и Бачко Петрово Село, где је до сада усељено 55 кућа. Ускоро ће добити нове комшије у још шест кућа.

Највећу сеоску кућу овога пута, површине је 293 квадрата, купила је породица у Српској Црњи, Општине Нова Црња.

Један од најмлађих добитника, деветнаестогодишњи млади пољопривредник има велике амбиције – располагаће кућом и најпространијом окућницом од чак 1,7 хектара у селу Меховине у Владимирцима, плаћеној 1.162.419 динара.

Најскупље куће од 1,2 милиона динара, што је максимална сума која се одобрава, биће домови породицама у селима Кањиже, Бача, Аде као и Лучана и Трстеника.

Као и претходне две године, овим програмом предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и појединцу до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

За ове намене у буџету Републике Србије ове, 2023. године, предвиђено је укупно 500 милиона динара, а по једној кући дозвољен је износ до 1,2 милиона динара.

Интересовање је огромно, пријаве свакодневно стижу, средства се додељују по редоследу пристиглих пријава до утрошка средстава опредељених за ову намену, а најкасније до 1. новембра 2023. године.