Кркобабић и Кохли: Партнерство урбаног и руралног у Србији и Индији

„Принципијелна и снажна подршка коју нам пружа у међународним односима пријатељска Индија је и основ за решавање практичних питања везаних за равномерни регионални развој – за однос урбаног и руралног. Искуства пете водеће економије у свету, која представља потконтинент са препознатљивим обележјима урбаног и руралног у свим аспектима живота и рада грађана, биће нам драгоцена“, изјавио је данас у Палати Србије министар за бригу о селу Милан Кркобабић након састанка са са Његовом Екселенцијом, амбасадором Индије у Србији Санџивом Кохлијем.

Теме састанка биле су регионални и рурални развој, као и искуства двеју земаља у програмима за унапређење услова живота и рада сеоског становништва.

Њ.Е. Санџив Кохли захвалио је министру на гостопримству истакавши да „пријатељство наших двеју земаља сеже далеко у историју, још из времена Покрета несврстаних“. Кохли је изјавио да преко 50 посто укупног индијског становништва живи у руралним пределима, што износи  скоро 700 милиона становника, те да је за решавање свих инфраструктурних, социо – економских, здравствених и других проблема било неопходно применити холистички приступ децентрализованог планирања, јер људи који живе на одређеном терену најбоље знају начине за њихово превазилажење. „Шеме деловања које смо применили омогућавају да сваки радно способни становник у неком селу буде запослен најмање 100 дана годишње“, појаснио је Кохли.

Задругарство као модел организовања индивидуалних произвођача показао се значајним у искуствима и Србије и Индије. Министар Кркобабић указао је на успех познатог програма бесповратне помоћи задругама који је вратио удруживање у Србију, а амбасадор Кохли је истакао да у Индији послује чак укупно 770.000 задруга, укључујући око 70.000 задружних млекара, а да и друге, највеће привредне гране Индије почивају на задругама.

Саговорници су истакли као важну тему и мобилност сеоског становништва обезбеђивањем адекватних видова превоза. Пре свега државном иницијативом, али и јавно-приватним партнерством.

Тема састанка била је и важна улога жена у друштву, а нарочито у селима. Индијска страна пренела је да државна издвајања у Индији за решавање стамбеног питања иду на банковни рачун управо жена, а министар Кркобабић је истакао своју иницијативу за увођење социјалне-гарантоване пензије за све становнике преко 65 година који немају пензију ни друга примања, а којих је највише жена у селима, према проценама чак 85 посто, а којима је заиста неопходно обезбедити сопствени вид прихода.

Састанку су присустовали и други секретар Амбасаде Индије у Србији Раџеш Кумар Пипал, секретар Министарства за бригу о селу Снежана Петровић и помоћник министра Тијана Нешић.