Кркобабић у селима ужичког краја

„Села ужичког краја показују завидну виталност, захваљујући људима који у њима живе, али и искреној и правој подршци коју им пружа градска управа. Још је много посла пред свима нама“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић данас у Ужицу, у редовној радној посети Златиборском округу. Министар је истакао да посебно охрабрује велико интересовање за нови конкурс за доделу средстава за куповину празних сеоских кућа али и спремност локалне самоуправе да имовинско – правни односи буду што пре решени.

Кркобабић је након састанка у Градској кући, са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић, заједно са корисницима превоза, децом и њиховим учитељима, пошао у вожњу минибусем за превоз сеоског становништва купљеним средствима Министарства за бригу о селу до Луновог села. Дочекали су га мештани и председник ове месне заједнице Милован Милић који је захвалио министру на посети и рекао да је манифестација Михољски сусрети села, организована овде прошле године средствима овог Министарств окупила незапамћен број људи у једном селу и остала као догађај за памћење. „Надамо се да ће ови сусрети постати традиција и да ће наше село добити прилику да поново буде домаћин“ рекао је Милић.

Градоначелница Ужица захвалила је министру Кркобабићу на посети и истакла да је Град Ужице корисник три од четири програма Министарства за бригу о селу, који су конкретни, видљиви на терену и значајни за свакодневни живот становницима сеоских средина на територији овог града.

„Ужичка села за задовољством су прихватила програме Министарства за бригу о селу, али треба истаћи и да су се и сами мештани доста ангажовали око уређења својих села, претходних година када су организовани Михољски сусрети села. Минибус је свакодневно у употреби и превози децу школског узраста до града. Ми ћемо као локална самоуправа наставити да помажемо, јачамо и унапређујемо живот у селима око Ужица“, изјавила је Раковић Радивојевић.

Министар је посету наставио у оближњем селу Каменица обишавши породицу Васиљевић, која је из програма за куповину сеоске куће са окућницом добила нови дом са имањем од 18 ари у коме ће одрастати трогодишњи Јован, а његови родитељи, обоје машински инжењери по струци, који су до сада живели у заједници са вишечланом породицом, нашли су свој мир, далеко од градске гужве. „Живели смо у заједници и сметао нам је градски стил живота, па смо решили пре годину и по дана да конкуришемо за сеоску кућу и да се осамосталимо на селу. Процедура није била компликована и локална самоуправа нам је помогла, после само неколико месеци добили смо позитиван одговор. Морам да кажем да се ни једног тренутка нисмо покајали. Живот на селу има много предности, живимо у миру, тишини, природи, воћу…Уз савете комшија почели смо да се бавимо пластеничком производњом поврћа што намеравамо да усавршимо и проширимо у наредном периоду“ рекао је Иван Васиљевић.