Саша Костреш на челу ПУПСа у Бољевцу

Изборна скупштина Општинског одбора Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда Бољевац одржана је данас у присуству делегата свих месних одбора и великог броја гостију, а за председника овог општинског одбора изабран је по први пут Саша Костреш.

„ПУПС у Бољевцу, заједно са својим коалиционим партнером СНС-ом предњачи у свим акцијама које за циљ имају да побољшају живот пензионера, али и домаћина у сеоским срединама. Људи то препознају и зато нам масовно прилазе. Наши месни одбори у селима су центри окупљања пензионера, али и младих пољопривредника. Ово је уједно и почетак припреме за предстојеће локалне изборе“ изјавио је Костреш.

Гости из локалне смоуправе били су председник Општине Бољевац Небојша Марјановић, заменица председника Општине Слађана Ђимиш и председница Скупштине општине Јелена Милосављевић.

Председник општине Бољевац истакао је да је сарадња између СНС-а и ПУПС-а у локалној самоуправи изузетно чврста и плодотворна. Посебно је истакао допринос угледних житеља Бољевца из редова ПУПС-а, попут свима драге и поштоване наставнице Милене Тртић. Пример успешне сарадње је и бесплатан превоз за све  мештане старије од 65 година.

Марјановић је на овом скупу посебно захвалио Влади Републике Србије и Министарству за бригу о селу на донацији за куповину минибуса за превоз сеоског становништва, као и на учешћу у реализацији „Михољских сусрета села“ који су изазвали огромно интересовање мештана. Честитајући избор новом председнику Општинског одбора ПУПС Бољевац, Марјановић је подвукао да очекује да ће сарадња бити настављена на добробит свих житеља Бољевца.

Председник извршног одбора ПУПС – Солидарност и правда Ило Михајловски изјавио је „Наши унутарпартијски избори одржавају се у 130 градских и општинских одбора широм Србије. Циљ нам је кадровско и организационо јачање Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда. Истовремено, то је и пуна акциона и кадровска оспособљеност да се реализују основни програмски циљеви ПУПС – Солидарност и правда, али и почетак озбиљних припрема за будуће изборе на свим нивоима. Ту су заједно пензионери, пољопривредници и пролетери и оно што је сада потпуно видљиво, заједно су и млади и стари“.

Једна од првих и најзначајнијих констатација овог скупа је да се, одлуком државе да од јануара 2023. године пензије прате плате, остварује основни вредносни став Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – познат као Три П, чиме се омогућава да пензије учитеља, лекара или војника расту онолико колико расту примања њихових активних колега.

ПУПС – Солидарност и правда снажно се залаже за предлог Милана Кркобабића о увођењу тзв. социјалних – гарантованих пензија од најмање 100 евра. Овај посебан вид социјалног давања био би намењен особама преко 65 година старости које нису оствариле право на пензију, нису корисници социјалне помоћи, немају имовину нити било који други вид прихода. Међу њима је највећи број жена са села и овакав вид давања била би потврда да им се друштво одужује за све што су му током свог животног века дале, радећи у домаћинству и пољопривреди.

Приоритет ПУПС – Солидарност и правда остаје и оживљавање задругарства у селима доделом бесповратних средстава задругама, увођење Гарантног фонда за стратешке пољопривредне производе, који би донео нужну сигурност пољопривредницима, као и залагање за реформу ПИО фонда у делу обрачуна и уплата доприноса за пољопривреднике.

ПУПС – Солидарност и правда наставља залагање и за младе пољопривреднике иницијативом о додели, без накнаде, до 50 хектара државне земље која није већ дата у закуп, младим људима који желе да је приведу намени и обрађују.

Борба за раднике наставља се позивањем страних компанија на интерну и екстерну корпоративну одговорност, како би наши радници имали једнака права као и радници у матичним земљама тих компанија, пре свега кроз корпоративне уговоре и партиципирање у добити предузећа.

На данашњој седници изабрани су потпредседници Општинског одбора Бољевац Озрица Радосављевић, Дража Рајкуцић и Милена Алексић, као и чланови сталног састава Општинског одбора, Надзорни одбор, Дисциплинска комисија и секретар.

Изборној скупштини присуствовали су потпредседник Извршног одбора Драган Станојевић и члан Извршног одбора Радомир Вељковић.