Изборна скупштина ПУПС – солидарност и правда у Нишу

Изборна скупштина Градског одбора Ниш ПУПС – Солидарност и правда одржана је у Нишу, након што су претходних дана одбори свих нишких градских општина ПУПС – Солидарност и правда добили своје председнике. За председника Градског одбора изабран је заменик председника ПУПС – Солидарност и правда Хаџи Милорад Стошић.

Изразивши задовољство што види нова, млада лица Стошић је изјавио „Много тога смо урадили у Граду Нишу и настављамо да се срчано залажемо за бесплатан превоз за све старије особе преко 65 година, једнократне помоћи пензионерима и угроженима, дневне боравке за старе особе, подршку удружењима која окупљају стара лица, подршку рађању и родитељству, изградњу геронто центара -домова за смештај старих лица, као и oснивање завода за геронтологију и палијативно збрињавање…“ изнео је Хаџи Милорад Стошић и додао да је међу члановима више младих него раније, те да чак 60 одсто овог градског одбора сада чине млађи људи.

„Налазимо се у јеку унутарпартијских избора који се одржавају у 129 градских и општинских одбора широм Србије. Циљ нам је кадровско и организационо јачање Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда. Истовремено, то је и пуна акциона и кадровска оспособљеност да се реализују основни програмски циљеви ПУПС – Солидарност и правда, али и почетак озбиљних припрема за будуће изборе на свим нивоима. Ту су заједно пензионери, пољопривредници и пролетери и оно што је сада потпуно видљиво, заједно су и млади и стари“, изјавио је Ило Михајловски, председник извршног одбора ПУПС – Солидарност и правда и председник ове странке у Чачку.

Једна од првих и најзначајнијих констатација овог скупа је да се, одлуком државе да од јануара 2023. године пензије прате плате, остварује основни вредносни став Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – Солидарност и правда – познат као Три П, чиме се омогућава да пензије учитеља, лекара или војника расту онолико колико расту примања њихових активних колега.

ПУПС – Солидарност и правда снажно се залаже за предлог Милана Кркобабића о увођењу тзв. социјалних – гарантованих пензија од најмање 100 евра. Овај посебан вид социјалног давања био би намењен особама преко 65 година старости које нису оствариле право на пензију, нису корисници социјалне помоћи, немају имовину нити било који други вид прихода. Међу њима је највећи број жена са села и овакав вид давања била би потврда да им се друштво одужује за све што су му током свог животног века дале, радећи у домаћинству и пољопривреди.

Фото: Градски портал 018

Приоритет ПУПС – Солидарност и правда остаје и оживљавање задругарства у селима доделом бесповратних средстава задругама, увођење Гарантног фонда за стратешке пољопривредне производе, који би донео нужну сигурност пољопривредницима, као и залагање за реформу ПИО фонда у делу обрачуна и уплата доприноса за пољопривреднике.

ПУПС – Солидарност и правда наставља залагање и за младе пољопривреднике иницијативом о додели, без накнаде, до 50 хектара државне земље која није већ дата у закуп, младим људима који желе да је приведу намени и обрађују.

Борба за раднике наставља се позивањем страних компанија на интерну и екстерну корпоративну одговорност, како би наши радници имали једнака права као и радници у матичним земљама тих компанија, пре свега кроз корпоративне уговоре и партиципирање у добити предузећа.

За потпредседнике овог градског одбора данас су изабрани Мирко Зечевић, Марија Недељковић и Саша Лапајне. На истој седници изабрани су чланови сталног састава Градског одбора, председница Актива жена, Актива младих, секретар и благајник.

Изборној скупштини присуствовали су и потпредседници партије: председник посланичке групе ПУПС – Солидарност и правда у Народној скупштини Стефан Кркобабић, Ратко Томашевић, народни посланик Драган Марковић Маркони, потпредседник извршног одбора Драган Станојевић, чланови извршног одбора Зоран Димитријевић и Раде Вељковић.