Кркобабић отворио 15. Олимпијаду трећег доба

Кркобабић отворио 15. Олимпијаду трећег доба
Фото: Саша Ђорђевић - агенција Бета

„Идеал слоге данас више него икада мора да буде императив државе Србије. Само сложни, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, можемо успешно да се боримо за слободу и достојанство наших људи на Косову и Метохији, за заштиту њихове имовине и наших светиња“ – истакао је Милан Кркобабаић, лидер ПУПС – солидарност и правда и министар за бригу о селу на отварању 15. Олимпијаде спорта, здравља, културе и екологије трећег доба Нишка Бања 2022.

Обраћајући се бројним учесницима и посетиоцима, Кркобабић је нагласио да су пензије и брига о најстаријима један од приоритета државе Србије и да 3П – Пензије прате плате -нема алтернативу.

Више од три стотине учесника из десет округа: Нишавског, Борског, Зајечарског, Пиротског, Топличког, Јабланичког, Пчињског, Поморавског, Шумадијског и Моравичког, као и града Београда, уживали су у сјајној атмосфери на Олимпијади трећег доба.

У ову манифестацију, поред суорганизатора (Града Ниша, општине Нишка Бања, Градске организације пензионера Ниш, Спортског покрета трећег доба Ниш), укључиле су се и друге државне и градске институције, које су препознале значај ове манифестације.

Присутнима се обратио најстарији витални стогодишњак (101 год.) учесник Олимпијаде професор  др Александар Керковић:

„Ова олимпијада је доказ да држава брине о нама старијим грађанима да можемо да се окупимо и зaбавимо. Она мени подиже дух и улива ми оптимизам!“

Позитивна атмосфера и навијање чули су се са препуних трибина на спортским теренима, где су се најстарији такмичили у пет спортских дисциплина прилагођених за старије особе и децу: фудбал, кошарка, пикадо, шах и штафета у брзом ходању.

Такмичарима и свим посетиоцима обратио се председник Покрета трећег доба Ниша и народни посланик Хаџи Милорад Стошић:

„Ми овде у Нишу се трудимо да старијим грађанима омогућимо да остваре све своје потребе, укључујући и ове социјалне – друштвене. Већ 15 година успешно организујемо Олимпијаду трећег доба и овом приликом позивам све општине и градове у Србији да и они организују слична дружења“ – поручио је Стошић.

На самом почетку манифестације учесници су присуствовали братимљењу две пензионерске организације: Удружење пензионера општине (УПО) Нишка Бања и Удружење пензионера Старо Миријево, треће доба – ГО Звездара, Београд.

Олимпијаду је подржала и Ружица Белановић, председница Градске организације пензионера Београда:

„Веома ми је драго да поштујемо и сећамо се нашег Васе Белобрковића који је основао Покрет трећег доба. Састајући се на оваквим скуповима, поручујемо да имамо достојанство, и да, иако смо у трећем добу, имамо ведар спортски дух.

Организатори Олимпијаде трећег доба, значајан акценат су ставили на здравље старије популације, па су тим поводом Дом здравља Ниш и Институт за лечење и рехабилитацију Нишка Бања, у оквиру “Базара здравља“ присутнима омогућили бесплатно: мерење крвног притиска и шећера у крви, одређивање процента масне масе  у организму, одређивање БМИ, саветовње о правилној исхрани, уз стручне савете лекара о здрављу и здравим стиловима живота.

У оквиру културног дела манифестације организована је изложба слика, ликовна колонија, као и ликовна радионица за почетнике и најмлађе.

Учесници 15. Олимпијаде спорта, здравља, културе и екологије трећег доба, као и бројни гости и грађани Нишке Бање уживали су у наступу хорова Града Ниша. Програм је настављен уз обилазак знаменитости Ниша.