Кркобабић у посети Мерошини

„Мерошина је пробуђена! И задруге и куће са новим младим људима, обезбеђен превоз, а ево нас и на Михољским сусретима села. У припреми су и велики инфрастуктурни пројекти, путеви, водовод и канализација. Ово је пример успешне сарадње Владе Републике Србије, Министарства за бригу о селу и локалне самоуправе.“ – изјавио је данас Милан Кркобабић, министар за бригу о селу приликом отварања манифестације Михољски сусрети села у Мерошини.

Министар је посету Мерошини започео радним састанком са руководством Општине Мерошина коме је присуствовао и члан Националног тима за препород села Србије, агроекономиста Милан Простран,  на коме се говорило о практичним резултатима програма Министарства за бригу о селу који су спроведени у општини али и о даљим плановима за развој мерошинских села.

Министар се потом упутио у село Балајнац, где је отворио манифестацију „Михољски сусрети села“. У име житеља 27 мерошинских села, заменица  председника  општине Мерошина, Емилија Петковић уручила је Милану Кркобабићу, министру за бригу о селу плакету – захвалницу за допринос развоjу ове општине.

„Министарство за бригу о селу је спровело сва четири програма у општини Мерошина, осам напуштених кућа је добило нове житеље: четири породице са укупно осморо деце и четири млада пољопривредника су сада имају нови дом.  Одобрена су нам средства за куповину минибуса који ће превозити школарце, спортисте и најстарије мештане из забачених села до центра општине где могу да задовоље се своје потребе које до сада нису могли. Значајним бесповратним средствима Министартва за бригу о селу помогнуте су четири задруге које чине окосницу будућег привредног развоја наше општине. Такође добили смо средства за организацију Михољских сусрета села – манифестације која омогућава људима из свих 27 села да се сусрећу, упознају, друже и лепо забаве. Мештани мерошинских села и млади и стари осећају снажну подршку коју нам је у име Републике Србије, у име председника Александра Вучића и Владе Ребуплике Србије, пружио министар Милан Кркобабић, и то нама заиста много значи посебно јер буди наду и стабилност која ће, верујем, младе мотивисати да остану да живе у селима, овде на југу Србије“  изјавила је Емилија Петковић, заменица председика Општине Мерошина.

Након пригодне добродошлице, химне и кола, Михољски сусрети села настављени су спортским надметањем у три дисциплине: повлачење конопца, бацање камена с рамена и скскање у џаковима.

Међу посетиоцима који су навијали и уживали у спортским надметањима била је и породица која је на конкурсу Програма доделе бесповратних средстава које спроводи Министарство за бригу о селу добила кућу.

 „Ми смо се са троје деце уселили у кућу коју смо добили од министарсва за село. За нас је то није само ветар у леђа већ велика, животна ствар. И ова манифестација је предивна, веома нам значи да се у нашој општини овако нешто огранизује где можемо да дођемо да се провеселимо, да се деца играју и учествују у нашим традиционалним надметањима. Чула сам да ће нам ускоро стићи и минибус који је од министарства за село добила наша општина и то за нас много значи посебно због превоза деце у школу током зиме. – била је искрена Ниносава Јанковић.

Младим и сада самосталним домаћинима том приликом се обратио и члан националног тима за препород села Србије, Милан Простран који је изразио велико задовољство чињеницом да Министарство следи трасу Националног програма за препород села Србије и да су резултати синергије струке и министарства очигледни.

„Програм Министарства за бригу о селу којим је додељено више од 1000 сеоских кућа створени су примарни услови за живот младих људи на селу. У наредном периоду ћемо се трудити да им створимо економске услове за оснаживање тих домаћинства кроз будуће програме које ће министарство сопрводити.“ – истакао је Простран.

Надметање у надвлачењу конопца отворило је спортси програм, а организатор овог такмичења истакао је колико су традиционалне домаће спортске игре популарне међу младима и значајне за сеоско становништво.

„Волео бих да се ова манифестација постане традиционална јер се на тај начин мотивишу млади да остану у селима.“ – рекао је Владица Миладиновић, организатор спортског такмичења.

Обилазећи изложбу производа од старих заната и традиционалне кухиње, министар Кркобабић се зауставио на штанду пчеларске задруге „Би Купер“, која је 2017. године од Министарства за бригу о селу бесповратно добила 6.243.200. динара за унапређење и технолошки развој своје задруге.  Програмом подршке развоју задругарства бесповратна средства у укупном износу од 28. 341.213 динара добиле четири задруге које послују у селима општине Мерошона.

„Подршка коју смо добили те 2017. године учинила је да нас осам задругара константо унапређујемо производњу меда и да опстајемо све ове године на тржишту“. – изјавио је директор задруге Би Купер, Саша Милосављевић.

Спортска такмичења, игра Културно–уметничких друштава из јужне Србије, песма домаћих етно бендова уз домаћу кухињу и мирис пите од Облачинске вишње учиниле су да мештани уживају у Михољским сусретима током целодневног програма.