Кркобабић: Сусрет за памћење

„Ако постоје спонтани сусрети онда је то овај. Ово је сусрет за памћење. Пет стотина жена из свих крајева Србије. Велико срце и задивљујућа енергија. Спремне да несебично помогну увек и свима, овим показују да смо заједно и бољи и јачи“ изјавио је данас у Мислођину министар за бригу о селу Милан Кркобабић на Предмихољском сусрету села.

Ову манифестацију са изложеним бројним рукотворинама, домаћим производима, употпуњену народном ношњом и дечијим базаром организовало је удружење пензионера општине Обреновац по узору на предстојеће Михољске сусрете села. Учесници су хуманитарна удружења жена из читаве Србије, из општина Пландиште, Зрењанин, Пећинци, Костолац, Ариље, Пожега, Ваљево, Шабац, Чачак, Лозница и градских општина Обреновац, Лазаревац, Младеновац, Барајево и Сопот. Гост из окружења било је удружење жена из Републике Српске.

У име организатора присутнима се обратила Софија Томовић која је истакла значај оваквих манифестација како за учеснике који се баве хуманитарним радом, тако и за све оне којима су ове активности намењене „У основи свега је љубав, добра воља и заједништво. А у резултатима после сви уживамо“.

Мирослав Чучковић, председник београдске општине Обреновац захвалио је министру Кркобабићу јер широм Србије чува традицију и све оно што је вековима уназад чувало нашу земљу.

„Овакви сусрети у малим срединама су душа Србије“ изјавио је Чучковић.

Догађају су присуствовали и потпредседник Народне скупштине Србије Стефан Кркобабић и народни посланик Драган Марковић Маркони.

Фото: Немања Панчић – Српски телеграф

Ове године „Михољски сусрети села„ одржавају се од 1. јула до 1. децембра, окупиће близу 1.300 села Србије у 87 локалних самоуправа, а у њима ће узети учешће и пратиће их око 150.000 људи.

Jединицe локалних самоуправа, које су средства до 500 хиљада динара добиле по Јавном конкурсу за организовање манифестације „Михољски сусрети села “. осмишљавају саме програм, датум, сатницу и место одржавања ове једнодневне или вишедневне манифестације.

Учесници – такмичари су становници села са територије једне јединице локалне самоуправе. Активности у којима ће се опробати су шаролике, од културно-уметничких садржаја – фолклора, изворног певања, свирања разних инструмената, сликања, преко литерарних садржаја – рецитовања, писања песама и кратких народних форми, затим занатских и примењених уметности – израда рукотворина, сувенира, ткања, штрикања, веза, плетења, па до спортских активности – од савремених до традиционалних (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа, итд.). Велики број њих опробаће се у гастрономским такмичењима – прављењу традиционалних јела и колача.