Кркобабић отворио “Жетвени дани” у Плавни и Младенову

На начин како су се изборили да им ова жетва буде берићетна, верујем да ће се тако ратари изборити, сложно и аргументовано, за примерену цену. У свему томе могу да рачунају на своју државу, своју владу и на свог председника“, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић отворивши манифестацију „Жетвени дани“ у селу Плавна општине Бач.

„Сад знамо шта значи пшеница, треба да се догоде неке геополитичке ствари да би смо размишљали о пшеници. Али немојмо да заборавимо – проћи ће ово као што је све пролазило.“ поручио је Кркобабић.

Манифестација је протекла у неформалној атмосфери и добром расположењу у ишчекивању првих плодова рада вредних ратара.

„Захваљујући високим улагањима у производњу и свим примењеним агротехничким мерама, уз поштовање плодореда ми данас имамо приносе до 7 тона по хектару.“ изјавио је Јаника Месарош, директор земљорадничке задруге „Низине“ Плавна.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ изјавила је да је цена коштања производње пшенице по хектару око 50 посто виша од прошлогодишње и да цена коштања која покрива трошкове производње за просечни принос од 4250 кг по хектару износи 38,53 динара по килограму за пшеницу рода 2022. године. “Као Задружни савез радимо на томе да се кроз државне мере обезбеди тржишна цена којом се најмање покривају трошкови производње, као и да се произвођачима обезбеди смањење трошкова будуће производње кроз регресирано дизел гориво и повећање подстицаја“.

Присутнима су се обратили и Покрајински секретар за пољопривреду, шумарство и водопривреду Чедомир Божић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, а отварању је присуствовао председник Академијског одбора за село академик Драган Шкорић, професори Зоран Кесеровић и Жарко Илин.

Овoj традиционалнoj манифестацији, 15. по реду, у организацији Задружног савеза Војводине, домаћини су биле задруге „Низине“ из села Плавна и „Ловренац“ оближњег села Младеново. Жетвени дани симболизују почетак жетве пшенице и доносећи прве резултате рада ратара представљају за њих значајне дане у години.

Овим догађајем скреће се и пажња на значај производње пшенице, као стратешког производа за националну прехрамбену сигурност, а будући да су задруге преко које се врши промет пшенице, окосница опстанка и развоја ових пограничних села, ово је важан дан за све задругаре и становнике села Плавна и Младеново. Обе ове задруге помогнуте су бесповратним средствима Министарства за бригу о селу за унапређење свог рада.

Из програма финансијске подршке задругама који је спроводио Кабинет министра Милана Кркобабића, а наставило Министарство за бригу о селу, у Јужнобачком округу уложено је 279 милиона динара у протеклих пет година. Само у овом управном округу помогнут је рад 19 земљорадничких, углавном старих задруга, које су окоснице опстанка ових сеоских средина.