СТЕФАН КРКОБАБИЋ: Дела вожда Стратимировића као узор и путоказ у тешким временима

„О војничким и дипломатским победама вожда Ђорђа Стратимировића, о његовом јунаштву и родољубљу могло би се дуго говорити. Историја српске Војводине не може да се пише без златним словима уписаног његовог имена, а тиме ни историја целе Србије и српског народа. Његова спремност на личну жртву, зарад добробити других, обавезује нас да никада не заборавимо да социјална правда и солидарност морају бити у темељима и слободе и демократије и државе“ изјавио је данас у Сремским Карловцима Стефан Кркобабић, потпредседник Народне скупштине Републике Србије и потпредседник Партије уједињених пензионера, пољопривредника и пролетера Србије – солидарност и правда.

Врҳовни војни командант Српске Војводине и први председник Главног одбора народа српског (1848/1849. године) Ђорђе Стратимировић добио је данас споменик у Сремским Карловцима. Биста вожда Стратимировића, постављена у порти Цркве светиҳ апостола Петра и Павла, данас је откривена и освештана.

У име Организационог одбора за подизање споменика вожду Ђорђу Стратимировићу обратио се председник одбора, председник Српске лиге и посланик у Скупштини АП Војводине Александар Ђурђев „Вожд је поново са својим народом у својој Србији коју је неизмерно волео. Вожд Ђорђе Стратимировић, како га је српски народ северно од Саве и Дунава звао, био је неприкосновена личност у историји Српске Војводине и свеукупној српској историји. Био је војни вођа Срба током револуције 1848. године, где је у српско-мађарским сукобима однео више важниҳ победа сачувавши тако цркве, манастире и српски народ од великиҳ страдања и тоталног уништења. Вожд Стратимировић припада бесмртнима и сматрам да је историја нашег народа незамислива без њега“, изјавио је Ђурђев.

Церемонији откривања споменика присуствовали су и обратили су се, поред  градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, проф.др Ђорђе И. Стратимировић и академик ДаркоТанасковић.

Споменик су освештали Његово Преосвештенство епископ сремски Василије и Његово Преосвештенство епископ осјечко-пољски и барањски Херувим.