Сусрет Кркобабића са регионалним развојним агенцијама

Данас је у Палати Србија одржан радни састанак којим је председавао министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић. Учесници састанка били су директори акредитованих Регионалних развојних агенција из целе Србије и чланови Националног тима за препород села Србије.Теме радног састанка биле су нова политика руралног развоја, програми Министарства за бригу о селу и сарадња са развојним агенцијама у њиховој реализацији.

Кркобабић је посебно истакао неопходност законски утемељеног партнерства урбаног и руралног дела Србије као основ за опстанак села у складу са концептом који дефинише „Лајпцишка повеља одрживих градова до 2030. године.“

Говорећи о програмима Министарства за бригу о селу Душица Павловић, директорка Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица изјавила је „Наша локална самоуправа је по Програму доделе средстава за куповину сеоске куће са окућницом добила до сада 22 куће, а надамо се да ту није крај. Морам да кажем да је осмех тих породица које се усељавају у своје нове домове најлепши део мог посла. Агенција ће наставити да пружа административну и логистичку подршку за све конкурсе Министарства за бригу о селу“.

Копредседник Националног тима за препород села Србије и председник Академијског одбора за село САНУ, академик Драган Шкорић истакао је значај науке, нових знања и технологија и поновио да Академијски одбор за село стоји увек на располагању за све стручне савете, помоћ и сарадњу на пројектима ревитализације села.

Фото: Амир Хамзагић – агенција Бета

„Програми Министарства за бригу о селу су нешто што евидентно враћа живот у сеоске средине и радује ме што су у питању млади људи, који ће се у селима Србије бавити најразличитијим занимањима“ рекао је агроекономиста Милан Простран, члан  Националног тима за препород села Србије и заменик председника комисије за доделу средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, обраћајући се присиутнима.

Проф.др Зорица Васиљевић, члан Националног тима за препород села Србије и председница комисије за доделу средстава задругама, нагласила је да је интересовање за овај програм огромно и да су пројекти којима задруге конкуришу веома добри, па комисија има тежак задатак у одабиру. Она је посебно истакла импозантан податак од 1100 новооснованих задруга од почетка спровођења програма финснсијске подршке задругама 2017. године.

Регионалне развојне агенције део су Развојне агенције Србије (РАС), агенције Владе Републике Србије која нуди широк спектар услуга, укључујући подршку директним улагањима, подстицај конкурентности и промоцију извоза, као и спровођење пројеката који имају за циљ да побољшају репутацију и углед Србије и позитивно утичу на економски и регионални развој. РАС у својој мрежи има 16 акредитованих регионалних развојних агенција (АРРА), и то: у Београду, Новом Саду, Суботици, Зрењанину, Панчеву, Руми, Пожаревцу, Лозници, Крагујевцу, Зајечару, Ужицу, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар, Лесковац и РАС интензивно сарађују са њима у спровођењу различитих програма.