Кркобабић отворио летњу задружну школу

“Задруге су императив који произилази из малог, а уситњеног поседа. Задругарство Србије као сектор, али и као шири друштвени покрет, у целости баштини европске задружне стандарде и вредности. Трансфер одговарајућих знања и нових технологија уз не мала државна улагања и пуну политичку подршку председника Александра Вучића, представљају реалан оквир за убрзан развој задруга, које чине окосницу опстанка села Србије“ изјавио је данас министар за бригу о селу Милан Кркобабић у банатској општини Житиште где је, у Српском Итебеју, отворио „Другу летњу задружну школу.

Кркобабић је додао да “наша задружна традиција датира из 1846. године и наш дух задругарства је иманентан европском задругарству. „И ми ту настављамо, прешли смо хиљаду новооснованих задруга и у наредном периоду у плану је да из тог квантитета пређемо у нови квалитет, правих специјализованих задруга хоризонтално и вертикално повезаних.“ нагласио је министар Кркобабић.

Тродневну школу са стручним предавањима, у организацији Задружног савеза Војводине, која се одржава у земљорадничкој задрузи „Мркшићеви салаши“ пратиће и практични обиласци неколико угледних задруга Војводине. Похађаће је 50 учесника из 20 задруга са територије читаве АП Војводине и намењена је свим члановима задруга који желе да своје знање обогате практичним стручним саветима.

Фото: Амир Хамзагић – агенција Бета

Председник Академијског одбора за село САНУ академик Драган Шкорић подсетио је на значај едукације, предавања, стручних скупова, летњих и зимских практичних школа са различитим темама „Морамо довршити рејонизацију, мењати структуру усева и увести нове технологије у производњи“ био је јасан академик.

Председница Задружног савеза Војводине мр Јелена Несторов-Бизоњ истакла је да је ова летња школа намењена пре свега младим људима који раде у задругама, са циљем да обогате своја знања, стекну контакте, размене искуства и примене их у својим задругама и срединама из којих долазе.

„Задругама су најважније инвестиције у технолошки развој, а задругарство је у данашњем аграрном миљеу свакако доживело прави препород. Све више је младих људи који се удружују и увиђају предности оваквог пословања“ изјавио је Нандор Вереш, полазник школе и директор задруге Агросој из Неузине. ЗЗ Мркшићеви салаши“, задруга домаћин ове летње школе, послује већ 28 година, има 21 члана, 307 коопераната и чак 330 запослених. Данас ово банатско место има 1900 становника и скоро трећина становништва је на неки начин економски везана за задругу, а ако се том броју додају и чланови њихових породица може се рећи да место опстаје захваљујући задрузи. „Ми смо успели да задржимо живот на селу, имамо 300 ђака у сеоској школи, а запошљавамо и стручне људе из града. Српски Итебеј је специфично село, које је имало чак осам задруга до Другог светског рата” објаснио је директор Војислав Мркшић.